Catalunya Diari

Els errors més típics de la Renda que et poden costar serioses sancions enguany

La campanya de la declaració de la renda comença el 7 d'abril

Imatge de la façana de l'Agència Tributària
Imatge de la façana de l'Agència Tributària | Twitter

El pròxim 7 d'abril comença la Declaració de la Renda 2020, i hi ha diverses coses que has de tenir en compte per no espantar-te. Perquè si no revises bé el formulari abans d'entregar-lo i declares malament l'IRPF, la retenció de l'IVA o el domicili fiscal, pots rebre sancions elevades.


Queden poques setmanes perquè comenci la campanya de la renda d'aquest any, un moment angoixós per a molts contribuents que ho troben molt complicat. Alguns fins i tot opten per entregar directament l'esborrany que la mateixa Agència Tributària prepara. Però això pot dur a errors que després es poden pagar molt cars.

Primer, s'ha de tenir en compte que aquest és un any especial i que el coronavirus afectarà la declaració de la renda en diversos aspectes. Els tècnics d'Hisenda recomanen revisar a fons els petits detalls, aquest any més que mai. Els contribuents podrien beneficiar-se d'alguns aspectes, però també cometre errors o omissions que comporten fortes multes.

Segons la normativa, entre les infraccions i sancions tributàries es diferencia entre infracció lleu, greu o molt greu. La mateixa normativa recull els suposats i els classifica segons el grau de gravetat, que pot dependre de la quantia de la declaració. Quan la base de la sanció és inferior a 3.000 euros o quan no existeix ocultació, es considera infracció lleu i significa una multa del 50% de la quantitat. Però si la base de la sanció és superior als 3.000 euros o existeix ocultació, es considera infracció greu, i llavors les multes són més dures.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per exemple, la utilització de documentació falsa com factures o justificants, o més d'un 10% d'errors en els llibres o registres, també es consideren infraccions greus. La multa és proporcional a la quantitat i oscil·la entre el 50% i el 100%. Si el contribuent utilitza mitjans fraudulents per la liquidació, s'afronta a una infracció molt greu que li pot costar entre el 100% i el 150% de la base liquidada.

Hi ha un altre cas on el contribuent pot sortir perjudicat en la declaració, i és l'error en el domicili fiscal. És un error simple, però que comet més gent de la que es pot imaginar. Per aquest motiu és important revisar l'esborrany abans d'entregar-lo: si t'equivoques en el domicili fiscal pot arribar una multa d'Hisenda de 100 euros.

Què fer si t'has equivocat

El més recomanable és revisar bé la declaració abans d'enviar-la. Si malgrat tot t'equivoques, hi ha maneres d'arreglar-lo, encara que probablement et tocarà pagar alguna part. La manera de corregir els errors depèn de si aquest et beneficia o et perjudica.

Si t'has equivocat a favor teu, pots presentar una declaració complementària, és a dir, una segona declaració incloent les dades corregides. És una manera de dir a Hisenda que t'has equivocat, i que vols tornar la part que t'has emportat de més. Per fer-ho, has d'entrar a la web, identificar-te i anar a l'opció «modificar una declaració». Llavors has d'indicar els motius i corregir allò en què t'has equivocat.

Però si els errors que has comès a la declaració et perjudiquen, has de seguir un altre procés. Si has pagat més del que havies de deure o has rebut una part inferior a la que et toca, pots fer una sol·licitud d'ingressos indeguts. Has de presentar la correcció a través de la pàgina de l'Agència Tributària o a la delegació corresponent al teu domicili fiscal.

S'ha de tenir en compte que presentar una declaració complementària no suposa cap sanció, però existeix un recàrrec d'entre el 5% i el 20% si ho fas fora de termini. SI a més transcorre més d'in any, s'ha d'afegir interessos de demora. És important seguir el procediment correcte, perquè del contrari el contribuent afronta un sobrecost major en forma de recàrrec o interessos de demora.


Comentaris

envia el comentari