Catalunya Diari

La nova i polèmica mesura del govern espanyol: limitar el pagament en efectiu

Actualment, les persones físiques poden fer operacions de fins a 2.500 euros

Imatge d'arxiu d'una dona amb diverses targetes de crèdit a la mà
Imatge d'arxiu d'una dona amb diverses targetes de crèdit a la mà | iStockPhoto (Farknot_Architect)

El govern de coalició format per PSOE i Unidas Podemos ha donat una nova volta de rosca a la lluita contra el frau fiscal amb una nova mesura que també afectarà els ciutadans. L'executiu de Mariano Rajoy va ser el primer a posar un límit a les operacions financeres, imposant un límit de 2.500 euros a totes les operacions econòmiques on participessin empresaris o professionals, malgrat que els particulars sí que poden realitzar-les.

Actualment, el govern espanyol ja està treballant en un nou projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que està actualment en tràmit parlamentari després de ser preparat per Hisenda, i que limita encara més el sostre de despesa.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Concretament, la norma recollia en un primer moment limitar a 1.000 euros el màxim de transaccions econòmiques en efectiu, però només a empresaris i professionals. Tot i això, segons avança 'La Información', l'excepció que permetia als ciutadans sobrepassar aquest límit es podria haver eliminat, un fet que implicaria que els ciutadans no puguin pagar més de 1.000 euros en efectiu sota cap circumstància.

La mesura neix per impedir, encara més, que es pugui blanquejar diner negre procedent d'activitats il·legals i que no estiguin subjectes als pagaments a Hisenda. La diferència és que, mentre que en un primer moment s'incloïa aquesta excepció per «minimitzar els efectes col·laterals de la mesura en les petites economies domèstiques» -i que permetia als particulars continuar pagant quantitats de fins a 2.500 euros en efectiu-, finalment s'ha eliminat.

A més dels ciutadans, uns altres que es podran veure afectats per aquesta nova normativa, en cas d'aprovar-se, serien plataformes com Wallapop, que permet l'intercanvi de béns entre particulars. Aquestes transaccions no tenen pràcticament un control per part d'Hisenda, encara que estiguin subjectes a l'Impost de Transmissions Patrimonials.

En termes pràctics, el que aquesta llei comportaria en aquesta mena d'operacions és que obligaria els particulars a utilitzar els bancs i entitats financeres com intermediaris. Per exemple, un particular no podrà comprar un cotxe de segona mà a un altre per 2.400 euros i pagar en metàl·lic, com fins ara, sinó que es veurà obligat a realitzar una transferència bancària.

Europa no permet limitar al complet les transaccions en efectiu

La mesura busca perseguir un marc legal que s'aplica en altres països d'Europa, i de fet, el citat mitjà assegura que inclús es va arribar a plantejar que el sostre de despesa de 1.000 euros sigui encara més reduït per minimitzar al màxim les possibilitats de blanquejar diners. Així, la gran majoria d'operacions econòmiques del nostre país serien perfectament rastrejables per Hisenda, que actualment ja té un gran control sobre aquesta mena d'operacions i permet detectar amb major precisió les activitats il·lícites que es duen a terme a Espanya.

Hi ha qui creu que la mesura també busca reduir al màxim possible el pagament en efectiu, inclòs en operacions amb moltes menys quantitats de diners. Alguns experts creuen que en uns anys serà molt difícil pagar en efectiu en qualsevol part, però Europa acaba de posar límits a aquestes legislacions.

La normativa comunitària exigeix que s'admeti l'euro com a mesura de pagament, el que en la pràctica significa que permet el pagament a través de monedes físiques, tal com l'advocat de la Unió Europea va manifestar fa poc. El projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal del govern espanyol també pretén limitar les transaccions de persones que no resideixen a Espanya, que actualment estan fixades en 15.000 euros, però que es podrien limitar a 10.000 euros.


Comentaris

envia el comentari