Catalunya Diari

Espanya vacunarà amb una única dosi els menors de 55 anys que hagin passat la Covid

La nova estratègia s'aplicarà a tothom, hagin tingut símptomes o no | Les persones grans seguiran rebent les dues dosis com fins ara

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
Les persones de fins a 55 anys que hagin passat la Covid-19 rebran únicament una dosi de la vacuna | Salut

El Ministeri de Sanitat ha publicat la quarta actualització de l' 'Estratègia de vacunació enfront de la COVID-19 a Espanya', després de l'acord aconseguit per la Comissió de Salut Pública, en el qual s'estableix que les persones amb menys de 55 anys que hagin passat la infecció per COVID-19, tant de manera simptomàtica com asimptomàtica, només rebran una dosi sis mesos després de la infecció.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Segons especifica el document, en qualsevol cas, no serà necessària la realització de proves serològiques ni abans ni després d'aquestes vacunacions per a verificar si es posseeixen anticossos contra la COVID-19.

Les persones grans seguiran rebent les dues dosis com fins ara

L'actualització inclou també les recomanacions de vacunació de les persones amb infecció prèvia per coronavirus, tant asimptomàtiques com simptomàtiques. Després de la revisió dels estudis clínics existents es recomana en els majors de 55 anys amb diagnòstic d'infecció que han rebut la primera dosi, la inoculació de la segona quan estiguin completament recuperades i hagi finalitzat el període d'aïllament.

D'altra banda, s'inclou com a novetat els següents grups a vacunar amb les vacunes de Pfizer-*BioNTech i Moderna: persones de 70 a 79 anys (grup 5B), de 60 a 69 (grup 5C), les de menys de 60 amb condicions de risc alt de COVID-19 greu (grup 7) i d'edats compreses entre els 56 i 59 (grup 8). «La definició d'aquests grups s'ha realitzat en previsió d'una major disponibilitat de dosi de vacunes en el segon trimestre de l'any», explica Sanitat.

A més, el document apunta que amb les vacunes d'AstraZeneca, una vegada completada la vacunació a col·lectius amb funció essencial per a la societat ja prioritzats, s'administrarà a les persones d'entre 45 i 55 anys d'edat, que seran considerats el grup 9.

Recalquen que és «imprescindible» el principi de solidaritat

El document recorda que el principal factor de risc d'hospitalització i mort per COVID-19 és l'edat superior als 60 anys i que va augmentant a mesura que l'edat és major. Per això, ressalta que, «basat en els principis de necessitat i equitat, ha de començar-se a vacunar com més aviat millor a les persones de major edat que no estan institucionalitzades».

L'actualització fa també recalcament en què resulta «imprescindible» considerar el principi de solidaritat perquè les vacunes que tenen eficàcia acreditada en els grups de major edat «arribin a aquestes persones, tenint en compte que totes les vacunes disponibles a Espanya són segures i eficaces».


Comentaris

envia el comentari