Catalunya Diari

Un estudi obre la porta a tractar les infeccions cròniques de bacteris que resisteixen els antibiòtics

La troballa descobreix que les descàrregues elèctriques poden canviar la composició de comunitats de bacteris

Científics de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat de Califòrnia han descobert que les descàrregues elèctriques poden multiplicar les cèl·lules mòbils que formen un tipus de bacteris de les comunitats bacterianes. Els biofilms, tal com es coneixen aquestes comunitats, estan formats per diferents bacteris i poden provocar infeccions cròniques quan resisteixen els antibiòtics. La troballa pot ser un pas endavant per acabar amb la resistència als antibiòtics dels bacteris, que són una amenaça per a la salut especialment en llocs com els hospitals.

L'equilibri de dues cèl·lules defineix les propietats físiques i biològiques del biofilm. Una d'elles són les cèl·lules mòbils, que formen un tipus de bacteris que exerceix un paper fonamental en l'establiment i la propagació del biofilm. Si l'equilibri es trenca per excés de cèl·lules mòbils, el biofilm es desintegra.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L'article, publicat a la revista 'Cell Systems', ha desenvolupat «un nou dispositiu de microfluídica combinat amb una matriu d'elèctrodes múltiples, que permet aplicar descàrregues elèctriques localitzades a un biofilm en creixement», segons ha explicat la UPF en un comunicat.

Les cèl·lules del biofilm són genèticament idèntiques

Tot i que totes les cèl·lules del biofilm són genèticament idèntiques, l'estimulació elèctrica fa que les cèl·lules mòbils es multipliquin més fàcilment que els bacteris productors de matriu extracel·lular, encarregats de mantenir unit el biofilm. Tot i que se sap que les descàrregues elèctriques poden matar les cèl·lules, aquí es va mostrar que poden provocar el creixement d'un subtipus específic de cèl·lules.

Els investigadors creuen que els ions juguen un paper cabdal. El catedràtic de Biologia de Sistemes de la UPF Jordi Garcia Ojalvo ha explicat que «la regulació del comportament de bacteris mitjançant el control de la seva composició iònica és encara coneguda».


Comentaris

envia el comentari