Catalunya Diari

Un expert d'un hospital català pronostica fins a una cinquena onada a Catalunya

Augura una situació sanitària critica

Imatge de la Rambla de Catalunya de Barcelona durant el Sant Jordi d'aquest 2020
L'infectòleg s'ha mostrat molt preocupat davant l'arribada d'un pic més en la lluita contra la pandèmia | ACN

La pandèmia ha portat la situació sanitària a una sèrie de mesures preventives i restrictives que han tingut conseqüències en la totalitat de les llars espanyoles. Els hàbits de reunió han canviat, però encara que la majoria ciutadana ha respectat aquestes normes, també ha saltat a la portada els casos que han posat en compromís la lluita contra el virus.

Una de les comunitats que s'ha vist més afectada per la irresponsabilitat i les decisions dels seus habitants ha estat Catalunya. Precisament a Barcelona, el cap de la unitat contra el coronavirus de l'Hospital de Mar, Roberto Güerri, ha pronosticat que la demarcació territorial podria patir una quarta, i inclòs una cinquena onada sinó es realitza una gestió més detalla de les vacunes.

Alguns experts ja van vaticinar l'arribada d'una nova onada a Espanya malgrat les vacunes. D'un pla que va començar el passat 28 de desembre i el qual els seus experts continuen aconsellant la seva utilització. En declaracions a 'Rac1', el director ha estat molt crític amb el treball realitzat des del govern central, però també ha assenyalat la responsabilitat autonòmica.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Es podrà frenar l'arribada d'una nova onada?

L'infectòleg s'ha mostrat molt preocupat davant l'arribada d'un pic més en la lluita contra la pandèmia i ha assegurat que encara «estem a temps per a controlar la situació». Això sí, adverteix que malgrat que es comencin a tenir mètodes farmacològics els pròxims sis mesos són crítics en la lluita per erradicar la Covid.

El doctor ha assenyalat que «sinó tenim clar que hem de vacunar, i que hem de fer-ho de forma massiva i el més ràpid i contundent possible, tindrem una tercera onada que serà molt dura en dues o tres setmanes». Dades que encaixen amb les xifres d'afectats que comencen a arribar a les UCI de tota Espanya a causa de les reunions il·legals celebrades durant les festes de Nadal.

Si bé el coordinador ha explicat que des de fa uns dies «s'estan fent coses per controlar la pandèmia. Jo crec que estem a temps. En aquest moment la situació és greu. Hi ha una guerra de nervis. Estem en una situació tensa».

El ca de la unitat contra la Covid ha puntualitzat que en comparació amb els mesos de març o abril «l'edat d'ingrès és significativament més jove, però si ho comparem amb juny i juliol no. Ara la mitjana està entre els 55 i 60 anys». Pel que fa a la importància de les vacunes, diu: «és fonamental i s'ha de fer extensiva a com més gent millor». 

Per una treva hospitalària

El cap de l'hospital del Mar ha mencionat que la pressió hospitalària ha augmentat durant els darrers dies, posant en una situació crítica la capacitat de contenció de la majoria de centres. Ha posat com a exemple el seu lloc de treball, que té dues plantes destinades al coronavirus i que en pocs dies ha vist com s'han doblat els ingressos, de 37 a 67, amb previsió d'habilitar una tercera en cas que sigui necessari.

Güerri ha clamat a la prudència ciutadana perquè es continuïn respectant les mesures de prevenció perquè la situació està descontrolada, i demana al govern espanyol que prengui mesures al respecte. Diu que la situació és més crítica del que sembla. «Quan paguem les conseqüències d'aquests darrers 10 dies la situació serà molt complicada, i anem molt tard. Les mesures per parar-ho hauran de ser molt contundents», conclou l'expert.


Comentaris

envia el comentari