Un expert parla clar sobre fer plans per aquest estiu de 2021

Un expert parla clar sobre fer plans per aquest estiu de 2021

Imatge d'una persona amb una bossa i una mascareta | ISTOCKPHOTO

 

Espanya ha viscut una tercera onada que ha colpejat amb força bona part d'Espanya. Tot i que les dades que s'estan registrant els últims dies des de Sanitat i les comunitats autònomes mostren una clara millora, aquesta nova onada encara no s'ha superat. Malgrat que el nombre de contagis i la pressió hospitalària baixen, xifres com la incidència acumulada segueixen lluny del desitjat. És per això que existeix un gran temor entre els experts sanitaris. Aquest no és un altre que caure en els darrers ja viscuts per Nadal, que puguin provocar que es torni a repetir la situació d'aquest gener i febrer.

 

Un d'ells és el metge i investigador espanyol de la Universitat de Leicester i de la Universitat Oberta de Catalunya, Salvador Macip. Aquest advertia, en una intervenció a 'El Rojo Vivo', sobre el fet de relaxar restriccions de cara la Setmana Santa. Veu clara la possibilitat, si això succeeix, d'una quarta onada al maig i una «onada alta».

 

El sanitari ha demanat evitar una «Operació Setmana Santa» o una «Operació salvem l'estiu» com la viscuda per Nadal que tingui greus conseqüències. Al parer seu, encara estem lluny de poder reduir les restriccions actuals. De fet, recordava que actualment ens trobem en incidències de 400 o 500, tot i que la mitjana nacional ha baixat a 385 aquest dimarts, quan «l'ideal és estar per sota de 100 d'incidència acumulada». En aquest sentit, l'OMS recomana fixar-se com a objectiu els 25 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies.

 

A més, recordava què és el que han fet alguns països europeus com Alemanya o Regne Unit. Aquests, amb millors dades que Espanya, no pensen reduir les restriccions i les mantenen per evitar caure en «la relaxació». És per això que creu que seguir l'exemple d'aquests països i que els governs autonòmics no es deixin emportar per l'eufòria d'una millora relativament ràpida, però encara no prou suficient.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

La tornada a la normalitat pot dependre de noves variants

Entre altres coses, ha volgut recordar que ara mateix encara vivim «una situació molt fràgil» i que existeixen incògnites sobre «l'impacte» de les noves variants. Aquestes podrien acabar provocant aquesta quarta onada que alguns «models matemàtics» situen al mes de maig. És per això que afirma que és «arriscat» començar a planejar l'estiu, sabent a més que el ritme de vacunació és més lent del que es volia. 

 

El metge apunta que existeix el risc «que aparegui una variant que s'escapi de les vacunes i haguem de tornar a començar». Per això, vaticina que és possible que haguem d'esperar fins a final d'any perquè puguem «fer una mica més de vida normal». Això sí, afegint que sent «realista», s'hauria de mirar l'any que ve per «recuperar el nostre ritme més habitual».

 

Macip responia sobre les tres variants aparegudes, la britànica, la brasilera i la sud-africana, confirmant que tenen la mateixa característica: «Sembla que són més infeccioses i que ràpidament es converteixen predominants en una zona». Tot i que afegia que les dues primeres estan despertant una preocupació especial pel que s'ha vist en alguns estudis. I és que com explicava anteriorment, aquestes dues semblen presentar una resistència més gran a les vacunes actuals com la d'AstraZeneca, que veuen reduïda la seva eficàcia.