Els experts aconsellen preparar-nos bé: La pròxima pandèmia serà pitjor

Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus

Cal estar preparat per quan arribi una nova futura pandèmia   | CatalunyaDiari

 

Cada vegada està quedant més clar que el principal problema dels països a l'hora de posar fre a la crisi del coronavirus va ser la improvisació a causa de la falta de preparació. Senzillament, ningú podria preveure una pandèmia d'aquestes característiques. Ara, l'Organització Mundial de la Salut, juntament amb el Banc Mundial han publicat un informe per aprendre dels errors i millorar.

 

Amb el document titulat «Un món desorganitzat» es pretén recollir els errors comesos durant la pandèmia del coronavirus perquè serveixin de lliçó de cara a noves pandèmies que donen per fer que arribaran.

 

En concret, demanen als països que treguin conclusions de la pandèmia que de moment ja ha deixat més de 29.500.000 contagiats i 935.000 morts a tot el món. Aprendre d'aquests errors és, segons aquests organismes, un compromís conjunt per afrontar amb garanties l'arribada d'una nova pandèmia.

 

[predef]lleidadiari-grup-de-facebook-598[/predef]

 

L'informe afirma que «no treure conclusions del coronavirus o no posar-les en pràctica amb els recursos i el compromís entre nacions farà que la pròxima pandèmia sigui encara més perniciosa». El que ha demostrat aquesta pandèmia, segons entenen, és la incapacitat col·lectiva a l'hora de trobar una resposta comuna per detenir el virus.

 

Segons el text, la pandèmia del coronavirus va agafar a tothom a contra peu i va posar en evidència la manca de mitjans de prevenció, preparació i resposta, com també la fragilitat dels sistemes econòmics i les desigualtats existents entre les nacions. A més, l'informe denuncia la falta d'inversió a l'hora de prevenir l'avenç de la Covid19, al mateix temps que recalquen la importància dels sistemes de seguretat social.

 

En el text, es recorda que la pandèmia del coronavirus va posar contra les cordes els sistemes de sanitat públics amb una extraordinària facilitat, quelcom que es podria repetir si no es fan importants inversions.

 

5 dòlars de mitjana per persona

Des de l'inici de la pandèmia, de fet, aquest ha estat un dels punts més repetits. Els experts han recalcat per activa i per passiva la necessitat de treure conclusions del que ha passat i d'invertir en la sanitat pública per construir sistemes forts que puguin fer front a aquesta mena de pandèmies sense sorpreses.

 

La conclusió final és que la propera pandèmia que arribarà serà pitjor senzillament perquè avui en dia no existeix un sistema ben preparat, amb un compromís comú entre els països, per fer front a aquesta mena d'amenaces amb rapidesa. Preparar sistemes de prevenció i reforçar els sistemes sanitaris és la tasca pendent a millorar en aquest sentit.