Catalunya Diari

Els experts en Covid-19 demanen de manera insistent un confinament total a Catalunya

La situació als hospitals catalans és preocupant amb 2.844 pacients ingressats

Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus
Aquest dijous Catalunya va arribar als 2.844 pacients ingressats amb Covid, dels quals 621 es troben a l'UCI  | ACN

La situació epidemiològica a Catalunya és molt greu amb una pressió assistencial als hospitals molt preocupant que ja està obligant a desprogramar altres operacions. Actualment, segons Salut, hi ha 2.844 pacients ingressats amb covid, dels quals 621 es troben a l'UCI. D'altra banda, a Espanya les xifres són molt dolentes i aquest dijous es van arribar als 44.357 contagis en un únic dia, la pitjor xifra de la pandèmia del coronavirus des del mes de març. Per tot plegat, els experts reiteren, una vegada més, en la importància de fer un confinament total per frenar aquesta dinàmica negativa.

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Àlex Arenas, explica que amb la situació actual cal una «acció contundent i curta (lockdown) per doblegar la corba, evitar el drama sanitari i la ruïna econòmica». L'expert creu que la mesura s'ha d'aplicar «urgentment» perquè «ens estem dessagnant a poc a poc i haurem d'acabar fent el mateix, però serà massa tard». De fet, el matemàtic ja ho va demanar fa uns dies en una entrevista.

Pel que fa a la pressió hospitalària, Arenas creu que caldria ampliar sales i UCI de forma immediata, preparar torns de treball de 6 hores amb quatre torns, contractar personal de reforç i voluntariat sanitari amb disponibilitat immediata per a fer front a entrades síncrones de malalts, fer presentacions curtes de protocol d'actuació Covid i preparar un pla de mobilització de pacients entre hospitals.

Per un altre costat, un dels comptes més seguits a Twitter per informar-se sobre tot el relacionat amb la pandèmia de la Covid-19, @CoronaDades, també creu que cal aplicar un confinament a Espanya a molt curt termini i reconeix que l'únic dubte és «si serà general o per territoris». «La situació ha degenerat molt i no hi ha cap alternativa a moltes contrades de l'Estat Espanyol. A Catalunya, encara tinc algun dubte al respecte», afegeix.

El doctor Oriol Mitjà demana al govern que actuï «ja»

Aquest dijous a la tarda, el metge i infectòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, també s'ha pronunciat sobre la situació actual. Tal com ha publicat en un missatge a Twitter, Mitjà demana noves mesures al Govern: «Actueu ja? O deixeu algú que sàpiga que actuï», en referència a la inacció del govern català davant les dades epidemiològiques que presenta Catalunya.

Mitjà assegura que està «desesperat» després de rebre diverses trucades d'amics amb familiars ingressats a l'UCI. De fet, explica que aquesta setmana s'arribarà al pitjor escenari amb 30,000 casos, 600 a UCI, i 500 morts.


Comentaris

envia el comentari