L’OMS alerta del risc d’una segona onada de la Covid-19

Professionals de al CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), al Moment d'extreure una mostra de sang

L'OMS diu que estem millor preparats per a una segona onada. | CatalunyaDiari

 

En els últims dies s'ha obert un debat entre científics partidaris de la prudència, que s'agafen a la latent amenaça d'una segona onada del coronavirus, i els optimistes que, davant la favorable evolució de virus, pronostiquen un futur amb brots localitzats però sense un creixement exponencial de contagis.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

En aquest sentit, la màxima autoritat sanitària en el món, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'acaba de pronunciar, per fi, respecte de si hi haurà o no una segona onada i, si és el cas, com serà. Ho ha fet a través del seu representant a Europa, Hans Kluge, que ha vaticinat un futur incert per la dificultat de trobar una vacuna en tan poc temps.

 

Segons el director regional de l'OMS a Europa, la segona onada de la Covid-19 es pot evitar, però la humanitat haurà de conviure un temps amb la infecció perquè encara no hi ha data per a una vacuna. A més, ha alertat del risc de rebrot de la pandèmia davant l'aixecament gradual de restriccions que s'està produint en diversos països.

 

El món espera la vacuna

L'expert de l'OMS reconeix que, en cas d'una segona onada, estarem més preparats perquè ara disposem de més informació i hem après molt després de la primera. Tot i això, Hans Kluge també adverteix que les coses no estan millor que a principis de l'any, perquè el món no té d'una vacuna contra la Covid-19.

 

Precisament sobre la vacuna, ha subratllat que no hi ha una data concreta per obtenir-la, tot i que posa la seva confiança en el fet que les millors ments científiques del món estiguin treballant ara en aquesta comesa. L'emissari també s'ha compromès a què quan es trobi, l'OMS farà el possible perquè sigui distribuïda de manera equitativa a tot el món.

 

I és que, tot i la caiguda dels contagis en alguns països, com per exemple Espanya, l'OMS alerta del perill latent del coronavirus, que segueix estenent-se per diverses parts de món. En el cas d'Europa, explica Kluge, «veiem una estabilització de la situació i una gradual disminució dels contagis, un camí que també han emprès ja Rússia i Ucraïna».

 

Tot i la millora de la situació, l'OMS demana prudència

Rússia ha registrat avui altres 8.536 nous casos de coronavirus, que eleven la xifra de contagis a 432.277. Només a Moscou, focus de la infecció, s'han comptat 1.824 casos en les últimes 24 hores, tot i que és la xifra més baixa de les últimes sis setmanes. Amb els 8,785 curats d'avui, els recuperats ascendeixen a 195.957. A Ucraïna s'han diagnosticat 483 casos en les últimes 24 hores, situant el nombre total de contagiats en aquest país en 24.823 persones.

 

Tot i la millora de les xifres en aquests països, l'OMS demana a Europa, inclosa Rússia, complir rigorosament les seves recomanacions a l'hora d'aixecar les restriccions i organitzar esdeveniments que impliquin aglomeracions de gent, com la fira anual de llibres que se celebrarà aquest cap de setmana a la plaça Roja de Moscou o la desfilada militar del pròxim dia 24 de juny.

 

En aquest sentit, l'Organització Mundial de la Salut confia que, el fet que els actes siguin a l'aire lliure, permetrà les autoritats complir les normes sanitàries previstes en aquests casos per evitar nous riscos de contagi.