Catalunya Diari

Facua adverteix que la factura elèctrica d'aquest mes de juny serà la més cara de la història

El preu seria un 46,5% més elevat en comparació al mateix mes de l'any passat, segons l'associació de consumidors

Facua ha advertit aquest dimecres que la factura elèctrica corresponent a aquest mes de juny, serà la més cara de la història, coincidint amb l'entrada en vigor del nou sistema de tarifes.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Segons les anàlisis de Facua, amb les dades de les tres primeres setmanes de juny, la factura de l'usuari mitjà sofrirà una pujada interanual de 28,18 euros, un 46,5% per sobre dels 60,58 euros que representava la factura del juny de 2020.

Fotografia d'una bombeta
Aquest mes de juny compta amb la factura de la llum més cara de la història   | Pixabay

La factura mensual mitjana: 88,76€

Així doncs, l'associació de consumidors ha explicat que la factura mensual de l'usuari mitjà serà de 88,76 euros, un 46,5% més en comparació al mateix mes de l'exercici anterior. En cas que la rebaixa de l'IVA de la llum, que és del 21% a un 10% anunciada pel govern espanyol, repercutís als usuaris de forma immediata, la factura se situaria en 80,7 euros mensuals, un 33,2% més en termes interanuals.

D'altra banda, Facua exigeix a l'executiu que la rebaixa de l'IVA a la llum sigui permanent per als consumidors domèstics i no només fins al desembre, tal  com ja van anunciar.

En aquest mateix escrit, l'associació de consumidors reclama al govern espanyol que impulsi reformes en la subhasta elèctrica, ja que considera que són «l'autèntica clau per abaratir» la factura dels consumidors. A més a més, també demana una reforma de l'IRPF, l'impost sobre patrimoni i l'impost de societats per tal que les rendes més altes assumeixin el pagament de les quantitats que es deixarien de recaptar a través de la factura elèctrica.

La nova factura de la llum

Així doncs, la nova factura de la llum que va entrar en vigor aquest mes ha afectat directament a tots els consumidors. Aquesta novetat introduïa tres trams horaris amb diferents tarifes (hora punta, pla i vall) i dues potències elèctriques diferents.

El període més car del consum de llum és entre les 10.00 i les 14.00 hores, i entre les 18.00 i les 22.00 hores de dilluns a divendres, sempre que no siguin festius. D'altra banda, el període pla, menys car que el d'hora punta, és de les 08.00 a les 10.00 hores del matí, de les 14.00 a les 18.00 de la tarda i de les 22.00 a les 00.00 hores de la nit. Finalment, el període vall, que compta amb un preu més reduït, està comprès entre la mitjanit i les vuit del matí, i dissabtes, diumenges i festius d'àmbit estatal. 


Comentaris

envia el comentari