Catalunya Diari

Confinats al paradís: una família gironina, atrapada al Carib des de fa tres mesos

Els Lázaro, veïns de Ventalló, romanen a Panamà després d'haver patits quatre cancel·lacions de vols des del passat 15 de març

Imatge de la família Lázaro, durant la seva intervenció en un programa de TV3
L'Oriol Lázaro viu al Panamà des de fa tres anys i està passant la pandèmia acompanyat de la seva mare i els seus fills. | TV3

Tot i que el govern espanyol ha repatriat milers de ciutadans des que es va iniciar la crisi del coronavirus, encara hi ha persones atrapades arreu del món que no han pogut tornar a casa. És el cas de la família Lázaro, gironins de Ventalló, que fa tres mesos que són al Carib sense possibilitat de retornar a terres catalanes.

Segons explica aquest dijous el diari 'La Vanguardia', els Lázaro han viscut els darrers mesos en un veler en aigües de l'arxipèlag de San Blas, al Carib panameny, tot i que en els darrers dies, a conseqüència de fortes tempestes elèctriques, han buscat aixopluc a la marina de Linton.

Quatre vols de tornada cancel·lats

El 15 de març tenien previst el seu vol de tornada a Catalunya, però el govern panameny va decretar la cancel·lació de tots els vols amb origen o destí a Europa, per la pandèmia de coronavirus. Des de llavors, fa més de tres mesos, han patit dues cancel·lacions més, que en les darreres hores han pujat a tres. Tenien previst un vol el 18 de juliol, però les autoritats del país han decidit prorrogar un mes més les restriccions de vols internacionals i tornen a estar sense data de tornada.

La família Lázaro està formada per l'Oriol Lázaro, la seva mare Glòria, de 72 anys, i els seus dos fills, el Jan i l'Uma, d'11 i 9 anys. L'Oriol, que va deixar enrere la seva vida anterior en un despatx d'arquitectura, fa tres anys que viu a Panamà, on organitza viatges per turistes a bord del 'Ferm', el seu veler. El passat mes de febrer, la seva mare i els seus fills el van anar a visitar i el que havien de ser unes vacances d'un mes s'ha convertit en una aventura de més de quatre mesos.

Desemparats per l'ambaixada espanyola a Panamà

Lázaro lamenta a 'La Vanguardia' «la sensació de desemparament» que han sentit per part de l'ambaixada espanyola a Panamà. Fonts d'aquesta han explicat que el 29 de març hi havia un vol de retorn a Espanya que la família gironina va rebutjar perquè tenien bitllets pel 10 d'abril. El passat 11 de maig, l'ambaixada de França va organitzar un vol especial de repatriació, però segons Oriol Lázaro «no em podia permetre gastar 8.000 euros en un vol humanitari».

Aquesta família gironina es troba bé de salut, en un país on la pandèmia ha infectat 17.000 persones, provocant més de 400 víctimes mortals. Després de quatre vols cancel·lats, esperen que el cinquè sigui el definitiu.


Comentaris

envia el comentari