Catalunya Diari

El fàrmac que està salvant pacients de morir per coronavirus

El medicament s'ha provat en 53 malalts en estat greu

Un tècnic munta kits de proves de coronavirus en una fàbrica a Califòrnia el 26 de març de 2020
El medicament s'ha provat en 53 malalts en estat greu | Catalunya Diari

S'ha parlat molt els últims dies sobre els fàrmacs més apropiats per mitigar o ajudar a recuperar-se dels símptomes de la Covid-19. A més dels beneficis de la hidroxicloroquina, 'The New England Journal of Medicine', una prestigiosa revista mèdica, ha parlat sobre un nou medicament que podria ser clau en la salvació d'alguns pacients afectats per la malaltia.

El medicament en qüestió ha estat desenvolupat per la farmacèutica Gilead amb l'objectiu de curar l'Ebola, però des que esclatava la pandèmia del coronavirus, també s'ha començat a experimentar per curar els pacients que han donat positiu.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Ja se'n fan assajos a Espanya

De moment, l'assaig clínic ja s'ha provat en 53 pacients amb grans resultats. Tot i que la prova ha estat molt petita, la bona notícia és que ja s'està emprant en més assajos, alguns a Espanya, encara que de moment no hi hagi dades publicades.

Tal medicament s'administra als pacients per via intravenosa durant 10 dies. El primer dia s'administra una quantitat de 200 mil·ligrams mentre que les nou següents dosis són de 100 mil·ligrams.

Dels 53 pacients que ja han estat sotmesos a l'assaig, més de la meitat necessitaven un respirador, el 8% d'aquests eren pràcticament terminals i la resta de la mostra presentava greus problemes per respirar, ja que saturaven per sota del 94 %.

Resultats esperançadors

Malgrat que el 13% dels pacients sotmesos a l'assaig han mort, els resultats són esperançadors, donat l'estat en què es trobaven les 53 persones sotmeses a l'assaig. La dada més positiva és que el 47% dels pacients han estat donats d'alta.

Això sí, el medicament en qüestió no és barat ni fàcil de produir. De moment, a Espanya tan sols s'han autoritzat cinc assaigs, que ja tenen llum verda per investigar.


Comentaris

envia el comentari