Catalunya Diari

La farmacèutica catalana Hipra dona esperança contra la Covid: al juny

Els laboratoris gironins s'encarregaran de la fabricació d'un altre vaccí investigat pel Clínic

Imatge d'una laboratori
Els laboratoris gironins s'encarregaran de la fabricació d'un altre vaccí investigat pel Clínci | Catalunya Diari

Els laboratoris gironins Hipra preveuen començar els assajos clínics de la seva vacuna contra la Covid-19 a partir del juny, una vegada hagin finalitzat les proves preclíniques amb animals. Així ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres en la seva compareixença al Congrés dels Diputats.

Sánchez ha avançat que el projecte d'Hipra es basa en una proteïna antígena i és un dels cinc projectes «molt esperançadors» que té ara mateix l'executiu espanyol sobre la taula. Per altra banda, els laboratoris amb seu a Amer (Selva) també s'encarregarien de la fabricació de la vacuna que ha investigat el grup Felipe García de l'Hospital Clínic, que podria començar els assajos amb humans el segon trimestre de l'any. 

La multinacional gironina Hipra segueix avançant en el seu projecte per combatre la pandèmia amb una vacuna basada en una proteïna antígena. Aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat que els laboratoris preveuen «començar en breu» els assajos preclínics amb animals.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!


Esperança en la multinacional gironina Hipra

Sánchez ha marcat el mes de juny com l'inici dels assajos amb humans en fase 1 i 2, si els calendaris previs es compleixen correctament. De fet, el president de l'executiu espanyol ha detallat en una compareixença al Congrés dels Diputats que el projecte d'Hipra és un dels «cinc projectes molt esperançadors» que contempla l'executiu espanyol actualment. El president espanyol ha afirmat que els avançaments científics «omplen d'esperança, optimisme i molt d'orgull» al govern liderat per Sánchez en la seva lluita contra la pandèmia.A banda d'aquest projecte propi d'Hipra, la multinacional gironina també participarà en la fabricació d'una altra vacuna. Es tracta de la fórmula que investiga el grup Felipe García de l'Hospital Clínic. En aquest cas, el procés està més avançat ja que els assajos amb humans de fase 1 i 2 podrien començar al llarg del segon trimestre. La vacuna del grup Felipe García es basa en l'mRNA del virus i busca garantir una immunitat de llarga durada als pacients.Per altra banda, els projecte de Mariano Esteban ja ha demostrat una eficàcia del 100% amb ratolins i preveuen iniciar els assajos amb humans aviat. En la mateixa situació hi ha el grup de Bonaventura Clotet, que ja hauria finalitzat els treballs preclínics amb un vaccí eficaç al 100% dels ratolins amb qui ho han provat. Els assajos de fase 1 podrien començar aviat.

Una farmacèutica «referent» per al sector 

La farmacèutica Hipra remarca que el seu és un «model singular» perquè controlen totes les fases de creació d'una vacuna: des de la investigació, el desenvolupament i la producció fins a la comercialització. Una situació que els situa com a «referent». La companyia va tancar l'any 2019 amb unes vendes netes consolidades de 276 milions d'euros (MEUR) i aquest 2020 preveu complir amb el pressupost marcat, amb un creixement del 14% respecte de l'any anterior. Té més de 2.000 persones en plantilla i dedica un 10% de la facturació anual a la recerca i el desenvolupament de noves vacunes. Actualment, té 38 filials i 10 centres de diagnòstic repartits arreu del món i comercialitza els seus productes a més de 100 països. A més, ocupa el sisè lloc al rànquing mundial de vacunes per a la salut animal i és el laboratori que més vacunes innovadores i tecnològiques ha llençat en els últims 10 anys, un total de 22.


Comentaris

envia el comentari