Fernando Simón fa balanç: «El temps posarà cada cosa al seu lloc»

Fernando Simón fa balanç: «El temps posarà cada cosa al seu lloc»

Fernando Simón ha fet balanç dels deu mesos de pandèmia de coronavirus a Espanya. | Europa Press

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha afirmat en una entrevista a l'agència EFE que «el temps posarà cada cosa en el seu lloc», després de les nombroses crítiques que ha rebut el govern espanyol i ell mateix durant bona part de la pandèmia del coronavirus. En aquest sentit, ha recordat que fins a l'11 de març l'OMS no va parlar de pandèmia en relació amb el Sars-Cov-2. «Les alarmes internacionals són molt més lentes del que es pensa», ha confessat Simón, afegint que en el moment que l'OMS va decretar l'alarma, el CCAES ja havia adaptat al virus el 'pla de xoc' que havia creat uns anys enrere per al Sars-Cov-1.

 

Dos dies abans de l'alerta de l'OMS, el 9 de març, els casos notificats a Espanya es van duplicar fins als 1.200, amb una gran incidència a Madrid i La Rioja, moment en què «era clar que hi havia un altíssim risc de disseminació per tota Espanya». Va ser el moment en què es van començar a prendre mesures més dures. «En aquell moment pensar tancar Espanya semblava una bogeria», ha recordat Simón, tot i que finalment el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma el 14 de març, confinant la població.

 

En aquest sentit, el director de CCAES ha manifestat que «necessitàvem que el descens fos molt més ràpid perquè si no, ni les UCI ni els hospitals aguantarien. Va haver-hi molts que van estar sobrepassats, encara que a escala global podem dir que vam estar al límit, però no hi vam arribar».

 

El tancament de les activitats no essencials a finals de març i el final de l'estat d'alarma

Va ser així com el 31 de març es va tancar tota activitat que no fos essencial durant dues setmanes —en les quals estaven inclosos els dies de les vacances de Setmana Santa— per a reduir la mobilitat un 80% i deixar-la a l'equivalent d'un cap de setmana. «Amb l'efecte que estava tenint l'epidèmia en els sistemes sanitaris calia prendre aquesta decisió, no hi ha cap dubte», ha afirmat.

 

Sobre si es podia haver fet abans, Simón es pregunta: «Qui a Espanya hauria acceptat un tancament com el del 14 de març tenint 150 casos? Per molt que penséssim que hi havia risc, no era acceptable». Les mesures, d'una duresa sense precedents, «es van prendre en els temps que es van poder prendre», ha assegurat.

 

El 21 de juny, quan va decaure l'estat d'alarma inicial, es va iniciar la reobertura. En aquest sentit, Simón considera que «es podia obrir. Estàvem en una situació molt bona». Tot i això, creu que és possible que hi hagués «algun problema amb el missatge», motiu pel qual va haver-hi un estiu «més normal del que havia d'haver estat», però això va dependre també de la irresponsabilitat de la gent.

 

L'ús de la mascareta

Sobre la recomanació inicial de no fer servir mascareta, el doctor Simón assegura que «la recomanació d'actuació ha de ser factible, i si no hi havia mascaretes, no es podia dir que es fes servir mascareta. No pots proposar coses irrealitzables». Per això, fins que es van establir les normes UNE per a l'elaboració de les màscares higièniques, no es van poder promoure.

 

Així mateix, Simón explica que «tampoc es podia fer obligatòria des del principi. Hi ha moltes famílies que no poden pagar-se deu euros al mes per persona. Fins i tot quan hi ha disponibilitat, aquest tipus de normes tenen un impacte social que no és petit».

 

L'aprenentatge assolit durant la pandèmia

Fernando Simón també ha valorat l'aprenentatge que han tingut al CCAES des del començament de la pandèmia. «Tenim una capacitat de detecció immensament superior a la primera onada, estem molt millor preparats quant a vigilància, tenim sistemes assistencials més resilients, però això no vol dir que anímicament estiguem ben preparats. Ningú vol que arribi una tercera onada», ha recordat.

 

Així mateix, el director del CCAES veu perillar el pla de vacunació si es produeix una tercera onada durant el mes de gener. «Si aconseguim que no arribi fins a finals del mes de gener, estarem en una posició radicalment diferent, perquè ja haurem vacunat a una part important de les persones més vulnerables, i això canvia molt les coses», ha dit.