Catalunya Diari

Opinió dels dermatòlegs sobre la freqüència de les dutxes

El fet de rentar-nos massa sovint la pell podria tenir algunes conseqüències nocives

Amb quina freqüència ens hauríem de dutxar?
Amb quina freqüència ens hauríem de dutxar? | Lubomirkin

 

És bo dutxar-se cada dia? Fa anys que existeix el dilema de saber què li convé a la nostra pell, una qüestió que els dermatòlegs s'han posat a estudiar. Avui en dia, gran part de la gent pot accedir a indrets on dutxar-se cada dia, cosa que fa que, algunes vegades, s'abusi de les dutxes.

Volem parlar de les recomanacions que ens fa la dermatologia sobre la classe de dutxa, la freqüència i els productes més útils per tal de conservar la pell en bon estat. A continuació, veurem l'opinió dels professionals de l'àmbit de la salut dermatològica pel que fa a aquest tema.

 

Quina funció té la pell per al nostre cos?

L'òrgan més gran del cos és precisament la pell, que s'estén al llarg d'uns 2 metres quadrats i que té un gruix d'aproximadament 0,5 a 4 mil·límetres. Aquest òrgan du a terme funcions importants i molt variades.

 

A banda de protegir el cos contra els agents externs que ens podrien fer mal, la pell també s'encarrega de mantenir la hidratació de l'organisme, cosa que afavoreix la flexibilitat del cos, a banda d'eliminar les toxines i de mediar entre el cos i l'entorn, amb una funció comunicadora entre l'interior i l'exterior.

De manera popular, coneixem les tres capes que té la pell: la dermis, que és la capa intermèdia, l'epidermis, que és la més externa, i l'hipoderma, que s'encarrega sobretot d'emmagatzemar el greix. 

Les dutxes afecten sobretot l'epidermis, perquè és la capa de la pell que té un contacte directe amb l'aigua, el sabó i els productes químics que dugui i la manera en què l'assequem. Tot seguit, examinarem si les dutxes diàries són beneficioses.

L'opinió dels dermatòlegs

Quan ens dutxem, es produeixen factors diversos que podrien tenir una important incidència en la nostra salut dermatològica. La temperatura de l'aigua, la freqüència de les dutxes, els productes que fem servir per rentar-nos i la manera d'assecar-nos fan que els dermatòlegs tinguin un interès especial a l'hora d'estudiar aquest acte tan habitual.

 

Richard Gallo és un dermatòleg expert de la Universitat de Califòrnia que, en una investigació que ha dut a terme, ha descobert que a la nostra pell hi tenim un bacteri que s'encarrega d'ensenyar les cèl·lules de la pell a fabricar els seus agents protectors.

Aquest bacteri fabrica una mena d'antibiòtics que lluiten en contra dels bacteris negatius que ens podrien atacar la pell. Igualment, ens ajuda a mantenir els lípids i els olis d'aquest òrgan en equilibri.

Gallo afirma que el fet de dutxar-se cada dia no necessàriament constitueix un hàbit saludable, i que fer servir aigua calenta per a la dutxa contribueix a l'acceleració del deteriorament i la deshidratació dermatològica. A més, José Raúl González, també dermatòleg, afegeix que l'excés d'higiene per al cos provoca més problemes que la pròpia brutícia.

Alguns altres dermatòlegs, com ara José Carlos Moreno, expliquen que el fet de dutxar-se cada dia no és dolent ni bo i que no li fa cap mal a la pell. Ara bé, Moreno parla d'ensabonar sobretot les zones que més tenen tendència a embrutar-se, perquè fer servir el sabó pot contribuir a diluir les substàncies que s'encarreguen de protegir la nostra pell.

Així, observem que cada professional té una opinió diferent. Sigui com sigui, hi ha un punt intermedi pel que fa a la freqüència de les dutxes: no ens hauríem de dutxar ni un cop per setmana ni dos cops cada dia. Tot seguit, mirarem què seria més convenient per a la pell.

La freqüència de les dutxes recomanable

El dermatòleg Brandon Mitchell, que també exerceix de professor a la Universitat de Washington, afirma que és recomanable dutxar-se un cop a la setmana o dos. Ara bé, com que a la societat actual l'aparença física té una gran importància, ens podria semblar una freqüència molt baixa.

 

Per això, si optem per dutxar-nos de manera diària, els professionals recomanen que només fem servir sabó als racons del cos on s'hi solen acumular més bacteris: les plantes dels peus, l'anus, els genitals i les aixelles.

Afirmen, a més, que per a la resta del cos no cal fer servir sabó, perquè els olis i els lípids de la pell resulten vitals per tal d'aconseguir una correcta humectació i hidratació dermatològica.

Sigui com sigui, en general, els dermatòlegs afirmen que el fet de banyar-se dues vegades cada dia resulta nociu per a la nostra salut dermatològica, perquè es produeixen danys a nivell de la capa hidrolipídica, còrnia i àcida, que són barreres que protegeixen la pell dels bacteris, els fongs i els virus. Igualment, hi ha diverses opinions contràries a aquesta perspectiva.

De tota manera, el fet de dutxar-se un cop cada dia amb un producte adient, ensabonant únicament les zones indicades i sense abusar de l'aigua calenta no li va malament a la pell i, de fet, és un hàbit que segueixen molts individus de la societat occidental.

Fer servir el sabó adient

Com que avui en dia al mercat hi podem trobar una varietat molt important de productes per a la higiene, cosa que es pot constatar a través de la publicitat, dubtem a l'hora de triar-ne un i de saber quin és el sabó més idoni per tal de rentar-nos la pell i nodrir-la. 

 

N'hi ha de textures molt diverses, com ara de barra, amb una textura líquida o oliosa, etc., així com amb olors ben variades: de vainilla, de mel, de maduixa... Hi ha tantes opcions com gustos, i per això cal que ens ajudem de l'opinió dels experts per tal de resoldre els dubtes que puguem tenir. 

Un sabó amb el color i l'olor més poc pronunciats ens indica que conté menys químics i alcohols que deshidratin la pell. Igualment, el pH o coeficient d'acidesa del sabó hauria de rondar el 7, que és el que es considera neutre i es pot aplicar sense grans problemàtiques a la majoria de classes de pell.

En els sabons amb pH neutre, la seva sosa càustica —NaOH— ha neutralitzat els àcids grassos i ha servit per aconseguir un equilibri. Com que la pell té un pH que se situa entre el 4,8 i el 5,9, els sabons alcalins amb un pH de 8-9 contribuirien a fer que la pell es deshidratés.

Notícia de 'Viviendo La Salud': ¿Con qué frecuencia hay que ducharse según los dermatólogos?


Comentaris

envia el comentari