La Fundació Arrels alerta que la situació de les persones sense llar s’ha agreujat per la covid

La Fundació Arrels alerta que la situació de les persones sense llar s'ha agreujat per la covid i demana més recursos «a mitjà i llarg termini». Així, l'entitat subratlla que han estat 15 mesos sense albergs d'accés directe i també que disposen de menys espais de descans diürns on, a més, tenen un aforament limitat i limitacions en el temps d'estada.

 

També denuncia que la majoria del menjar continua sent fred i per emportar, que hi ha una manca de consignes on guardar les pertinences, així com poques dutxes i espais per aquelles persones que surten de la presó. Tot plegat es recull en la nova edició de la guia 'Sobreviure al carrer a Barcelona', que recopila un centenar de recursos on les persones sense llar poden adreçar-se directament.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

L'arribada del coronavirus ha impactat en la situació de les persones que viuen al carrer i en els recursos que les atenen. Des de fa un temps, als serveis de l'Ajuntament de Barcelona on les persones que viuen al carrer s'han d'adreçar específicament per demanar ajuda – el Servei d'Inserció Social (SIS) i el Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) – hi ha llista d'espera perquè la persona pugui ser atesa.

La Fundació Arrels alerta que la situació de les persones sense llar s’ha agreujat per la covid

La Fundació Arrels alerta que la situació de les persones sense llar s'ha agreujat per la covid | LleidaDiari.cat

 

Les persones que viuen al carrer han hagut de passar més temps al ras

Els espais per descansar durant el dia també s'han vist afectats en l'aforament i les limitacions en el temps d'estada. A més, alguns han tancat temporalment. D'aquesta forma, durant 15 mesos les persones que viuen al carrer han hagut de passar més temps al ras, sense possibilitat de descansar i sentir-se protegides. Alguns centres que oferien aixopluc abans de la pandèmia ja no han tornat a obrir.

 

Tot i que el nombre de serveis higiènics no ha disminuït, les persones que viuen al carrer tenen complicat dutxar-se de manera habitual. Alguns espais on abans de l'arribada de la covid-19 donaven roba ja no funcionen i altres entitats han agafat el relleu. Segueixen mancant consignes on deixar les pertinences i la documentació de forma segura, així com espais on les persones que surten de la presó i no tenen on anar, es puguin adreçar abans d'acabar al carrer.

 

Nova edició de la guia de la Fundació

Per altre costat, a la nova edició de la guia de la Fundació es veu com, des del 2019 i fins ara, s'han consolidat projectes i serveis que s'adrecen a les dones que viuen al carrer, amb perspectiva de gènere. També destaca l'augment de serveis als quals les persones poden accedir-hi acompanyades del seu animal de companyia, però igualment segueix sent un servei minoritari (s'ofereix a 7 de les 60 entitats i serveis públics recollits).

 

Segons el director de l'entitat, Ferran Busquets, els recursos bàsics són molt importants «en el dia a dia” de les persones que viuen al carrer», però en calen d'altres que «transformin» realment la situació de les persones.