Catalunya Diari

El G-20 es compromet a buscar solucions per repartir les vacunes de forma més igualitària

Les grans potències aposten per reforçar el finançament dels mecanismes per reaccionar a les pandèmies

El G-20 s'ha compromès a buscar solucions per repartir les vacunes de forma més igualitària i a reforçar el finançament dels mecanismes per reaccionar a les pandèmies. En la declaració de Roma adoptada aquest divendres a la cimera de la salut del G-20, les grans potències mundials i emergents han reconegut que cal «augmentar ràpidament" l'accessibilitat de les vacunes.

La Unió Europea, els Estats Units, la Xina, Rússia, l'Índia, entre d'altres, accepten que entre les «opcions a curt termini» hi ha les «llicències voluntàries» de propietat intel·lectual, però també «posar en comú les patents de forma acordada».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Immersos en una disputa per la proposta d'aixecament de les patents, el G-20 ha trobat aquesta fórmula per acontentar tots els països. Mentre l'Índia o els Estats Units donen suport a l'alliberament de les patents, la Unió Europea s'hi oposa i aposta per utilitzar els mecanismes existents en les normes internacionals de propietat intel·lectual per facilitar la transferència de la tecnologia de les vacunes.

El primer ministre italià, Mario Draghi, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la roda de premsa de la cimera virtual del G20 sobre la salut
El G-20 es compromet a buscar solucions per repartir les vacunes de forma més igualitària | LleidaDiari.cat

El G-20 s'ha compromès al «multilateralisme» en el camp sanitari

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha celebrat que en la declaració s'hagi reconegut que «la propietat intel·lectual és un instrument per impulsar" la producció i distribució de vacunes. D'altra banda, l'alemanya ha assegurat que la declaració és «històrica» perquè el G-20 s'ha compromès al «multilateralisme» en el camp sanitari.

Les farmacèutiques Pfizer, Moderna i J&J es comprometen a enviar 1.300 milions de vacunes als països pobres

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha anunciat que les farmacèutiques Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson s'han compromès a enviar 1.300 milions de vacunes als països en vies de desenvolupament. Segons ella, els estats més pobres les podran comprar a preu de cost i els països amb ingressos mitjans «a un preu reduït". D'altra banda, Von der Leyen ha assegurat que la iniciativa per impulsar la producció de vacunes a l'Àfrica comptarà amb «una inversió de 1.000 milions d'euros». «Permetrà crear hubs regionals arreu del continent africà», ha dit en l'obertura de la cimera de salut del G-20 que se celebra aquest divendres a Roma.

Von der Leyen també ha afirmat que la CE presentarà «a principis de juny» a l'Organització Mundial de la Salut una contraproposta a l'aixecament de patents. Pretén ser «una tercera via» davant les propostes dels Estats Units i de l'Índia i Sud-àfrica per alliberar la propietat intel·lectual de les vacunes. La presidenta de la CE ha tornat a defensar que les llicències obligatòries són la millor solució per resoldre el desigual accés a les vacunes.


Comentaris

envia el comentari