Catalunya Diari

Gerro d'aigua freda a milers de bars d'Espanya: «Abans d'acabar el 2020»

L'hostaleria afronta un futur incert de cara els pròxims mesos

Pla obert de diverses taules a la terrassa d'un bar de Granollers el 24 d'agost de 2020
El sector de la restauració veu el futur molt incert  | ACN

Amb l'arribada de la tardor i la baixada de les temperatures, el sector de l'hostaleria a Espanya podria quedar tocat i enfonsat. Un sector, el dels bars i restaurants, que ha estat fortament colpejat per la crisi sanitària del coronavirus i el qual el fred que arriba podria donar la seva estocada final, al no tenir el revulsiu de les terrasses a causa de les baixes temperatures que hi ha al territori a l'hivern i fan poc atractiu prendre un cafè a l'aire lliure.

Les previsions que ha realitzat la patronal Hostelería España indiquen que la caiguda de la facturació és d'entre el 20% i el 50% per gairebé nou de cada deu establiments i que podria acabar amb el tancament d'un de cada tres locals al desembre. Durant els mesos d'estiu l'activitat s'ha anat recuperant gràcies a les terrasses, encara que no arriba ni de bon tros als nivells de l'any anterior.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La patronal va voler valorar fa dues setmanes com seria el futur immediat del seu sector realitzant una enquesta per valorar si els clients que ara consumeixen fora, amb el mal temps passaran a consumir dins dels locals, però el resultat va ser desolador. «Els resultats confirmen el que esperàvem; que els clients són contraris a consumir dins, malgrat que es compleixin les distàncies i totes les mesures d'higiene», ha explicat el secretari general d'Hostelería España. De fet, amb l'arribada del mal temps aquest darrer cap de setmana, molts locals ja han vist com la seva facturació ha arribat a caure un 50% de mitjana.

 

Els hostalers demanen ajudes

Amb el cop de la crisi sanitària, es calcula que ja han tancat aproximadament 60.000 dels 315.000 locals d'hostaleria que existeixen al nostre país. Al desembre, la situació podria ser molt pitjor perquè es calcula que podrien arribar a tancar un de cada tres establiments. Els hostalers, que s'han manifestat aquest dimarts per reclamar mesures d'ajuda, demanen al govern suport per al seu sector com per exemple, una rebaixa de l'IVA per bars i restaurants, tal com s'ha fet amb èxit en diversos països d'Europa, un fet que ajudaria a animar el consum i incrementaria la liquiditat de les empreses.

Ho han aprovat països que depenen molt menys del turisme a diferència d'Espanya. És el cas d'Alemanya, Itàlia, Àustria, Bèlgica, Xipre, Bulgària, Grècia, Turquia, Noruega o el Regne Unit. La majoria d'aquests estats ha deixat la taxa al mínim que permet la Unió Europea (5%) fins a finals d'any i en molts casos prorroguen aquesta mesura fins al juny del 2021, com és el cas d'Alemanya.


Comentaris

envia el comentari