Catalunya Diari

El Govern allarga fins el 7 de febrer les restriccions contra la pandèmia a Catalunya

D'aquesta manera, el venciment de les mesures passa a ser el 7 de febrer

La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple del Parlament durant la Diputació Permanent
Salut allarga dues setmanes més les restriccions contra la pandèmia. | ACN

El Govern de Catalunya ha decidit aquest dimecres que les restriccions vigents per controlar la pandèmia es prorroguen dues setmanes més, segons ha avançat Catalunya Ràdio. Així doncs, estaran vigents fins el proper diumenge, dia 7 de febrer. Aquesta és la tercera pròrroga que s'aplica a les restriccions que es van posar en marxa passades les festes de Nadal, el passat 7 de gener. En primer lloc, les mesures havien de durar fins al passat diumenge, 17 de gener; però la setmana passada es va optar per prolongar-les una setmana més: caducaven, doncs, el dia 24 de gener.

Després de la reunió del Procicat mantinguda aquest dimecres al matí, s'ha optat per allargar encara més el període de restriccions: en concret, dues setmanes, cosa que situa ara el seu venciment el proper diumenge, dia 7 de febrer, tot just un mes després de l'inici de la seva aplicació.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les mesures vigents a Catalunya

Amb la nova decisió prevista pel Govern de la Generalitat, es prolonguen les mesures que impedeixen sortir del municipi. D'aquesta manera, no es fan excepcions per a les comarques del Pirineu, que havien demanat que en aquestes zones del país, amb una densitat de població molt baixa, es permetés que el confinament fos de caràcter comarcal. 

Es perllonga també el tancament de tots els comerços no essencials en cap de setmana i també entre setmana els comerços de més de 400 metres quadrats de superfície de venda i centres comercials. El tancament no afecta, cal recordar-ho, els centres de veterinària, perruqueries, centres d'estètica, concessionaris d'automòbils i jardineria, que poden estar oberts i independentment de la seva superfície.

En el cas de la restauració, es mantenen totes les restriccions vigents i només es podrà obrir de 7.30 a 9.30 hores i de 13.00 a 15.30 hores, amb un aforament al 30% i una distància de 2 metres entre comensals de taules diferents. Es pot seguir fent sopars a domicili o per emportar. Les reunions socials segueixen limitades a un màxim de sis persones.

El toc de queda es podria avançar a les vuit del vespre

A més, aquest dimecres, el Consell Interterritorial de Salut podria permetre que les comunitats autònomes avancin el toc de queda a les vuit del vespre: una dotzena de comunitats ho han sol·licitat al Ministeri de Sanitat i avui es debatrà. Si s'aprovés aquesta mesura, doncs, l'hora del toc de queda passaria de les 22.00 hores a les 20.00 hores. El Govern de Catalunya veuria amb bons ulls aquest avançament d'horari tot i que reconeix que tampoc hi ha excessiva interacció social en aquest marge de dues hores.

Les restriccions per la pandèmia tenen un impacte de 183 MEUR diaris a Catalunya

D'altra banda, cal recordar que les restriccions aprovades per frenar l'avenç de la pandèmia tenen un fort impacte en l'economia catalana. En concret, provoquen la pèrdua de 183 milions d'euros en ingressos i afecten 772.350 treballadors, segons dades de PIMEC.

Davant aquesta situació, la patronal ha reclamat  al Govern mesures «coordinades, sostingudes i urgents» i ha xifrat en 4.500 milions d'euros mensuals les ajudes directes necessàries per garantir la supervivència de les petites i mitjanes empreses i autònoms dels sectors més afectats, que aquest dimecres tornen a rebre un cop dur, tot i que, en general, ja l'esperaven.

La patronal ha presentat aquest dimecres una campanya «coordinada i transversal» per denunciar, a través de cartells en els establiments, l'afectació de la pandèmia en els llocs de treball i els ingressos dels diferents sectors.


Comentaris

envia el comentari