Catalunya Diari

El Govern fa una crida als joves perquè es vacunin de la covid abans de començar el curs

El cap de l'Executiu valora positivament que més de 5 milions de catalans i catalanes tinguin la pauta complerta

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet aquest migdia «una crida a la vacunació» de tots els ciutadans majors de dotze anys, per tal «d'afrontar l'inici del curs escolar amb les màximes garanties».

Pel cap del Govern, «hem de ser capaços d'arribar al 90% de la població amb pauta complerta i fer-ho al llarg de les setmanes vinents i mesos», perquè, ha dit, «tot i que ja som més de 5 milions els catalanes i catalanes que tenim la pauta completa, és insuficient davant un virus que és capaç de mutar en noves variants i que ens posa sempre nous reptes».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El cap de l'Executiu ha recordat que l'afectació de la cinquena onada de la Covid-19 ha estat important, però menor en el nombre de contagis gràcies a la vacunació. Per això ha insistit que «vacunar-se és útil» i «tenim el sistema sanitari a punt, amb capacitat prou per continuar amb la vacunació». «Vacunem-nos; continuem mantenint les precaucions necessàries per protegir-nos col·lectivament, per començar el curs amb les màximes garanties», ha reblat.

Imatge d'un jove després de vacunar-se a l'EAP Terra Alta de Gandesa
President Aragonès: "Cridem els més joves a vacunar-se per poder afrontar l'inici del curs escolar amb les màximes garanties" | ACN

Sobre la negativa del TSJC d'avalar el confinament nocturn

Pere Aragonès ha fet aquesta crida en el decurs de la visita que ha realitzat aquest matí, acompanyat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a l'edifici polivalent de l'Hospital de Sant Joan Despí del Complex Hospitalari Moisès Broggi. Es tracta d'unes instal·lacions que van entrar en funcionament el mes d'abril passat per fer front a la pandèmia de la Covid-19.

En aquest sentit, el president Aragonès s'ha pronunciat també sobre la negativa del TSJC d'avalar el confinament nocturn. Pere Aragonès ha deixat clar que «no es tracta d'una qüestió d'ordre públic», perquè «tenim encara 460 mallats a les UCI i 1.400 hospitalitzats, i això és una qüestió sanitària».

I ha afegit: «necessitem eines per protegir la població sanitàriament, instruments que evitin nous contagis especialment ara que estem baixant i que necessitem poder arribar a l'inici de curs amb les màximes garanties».

La manca d'una normativa especifica

Per això, ha assegurat que «la manca d'una normativa especifica i també per part del govern de l'estat ha fet recaure en els tribunals decisions que són competents de l'administració sanitària i això és un error».

I ha continuat: «nosaltres seguirem treballant amb els recursos que tinguem disponibles, però de les decisions que no ha pres el govern de Catalunya no ens podem responsabilitzar». «Si els tribunals no ens donen les eines no se'ns pot demanar que tinguem plans c, d o f. Nosaltres assumirem les nostres responsabilitats, però no podem substituir les decisions del TSJC», ha declarat.

Sobre aquesta mateixa qüestió, el conseller Argimon ha defensat que es va fer, com sempre, seguint criteris epidemiològics. «Tenir 10.000 contagis a la setmana, unes 460 persones a les UCI i unes 1.400 ingressades necessita eines per protegir la població des d'un punt de vista de salut», ha subratllat Argimon, qui ha recordat que costarà mesos seguir baixant els indicadors actuals.

Tots els recursos estan disponibles per a seguir vacunant la població

El conseller ha reiterat també que tot continua preparat i tots els recursos estan disponibles per a seguir vacunant la població. «Cal que cada vegada més gent s'acosti als punts de vacunació, que s'incrementi substancialment les setmanes vinents per poder conviure de la millor manera amb el virus», ha reblat el titular de Salut. Actualment el 64% de la població total de Catalunya ja té la pauta completa, el que suposa aproximadament més de 5 milions de persones.

El nou edifici visitat avui suposa que el Broggi té ara 56 llits més per a pacients crítics, semicrítics i d'hospitalització convencional. L'augment de la capacitat ha permès també al centre recuperar la normalitat de l'atenció simplificant circuits i augmentant la qualitat, l'eficiència i la seguretat.

Durant la visita, els responsables del centre, encapçalats per la gerent de la Regió sanitària metro-sud, Gemma Valeta; i els doctors Carles Constante i Jordi Vilarasau, director del Consorci Sanitari Integral (CSI) i director del Complex Hospitalari Moisès Broggi, respectivament, han explicat també al president el projecte de futur de l'edifici polivalent un cop la situació pandèmica remeti.

El president i el conseller s'han reunit també amb els professionals del centre, amb els quals ha analitzat el sistema sanitari del país i com afrontar les perspectives del nou curs.


Comentaris

envia el comentari