El govern espanyol podria allargar l’estat d’alarma més enllà de juny

Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats

Pedro Sánchez demanarà una quarta pròrroga de l'estat d'alarma | Congreso

 

Tot i iniciar-se ja la volta a la «nova normalitat», el govern espanyol preveu seguir ampliant l'estat d'alarma al llarg de les quatre fases del pla de desescalada. Fins al moment, la pròrroga de l'estat d'alarma s'ha produït en tres ocasions i ha estat l'estratègia vital del govern en la gestió de la crisi de la pandèmia.

 

L'Executiu manté que «l'estat d'alarma ha funcionat i segueix sent necessari» durant el pla desescalada, de manera que «seria una irresponsabilitat fer alguna cosa diferent que mantenir-lo» segons va assenyalar Pedro Sánchez a la roda de premsa d'aquest dissabte.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Quarta pròrroga de l'estat d'alarma

Durant aquesta mateixa intervenció, el president ha confirmat la seva intenció d'abordar al Congrés dels Diputats una nova pròrroga, la quarta, de 15 dies. «Hem de ser prudents i salvaguardar el Sistema Nacional de Salut, el govern sol·licitarà el proper dimecres allargar 15 dies més l'estat d'alarma. No podem rebaixar la guàrdia, per la qual cosa hem de seguir fent un esforç i ser prudents al desconfinament», va anunciar Pedro Sánchez.

 

A més, segons va publicar 'El Confidencial' la intenció del govern seria seguir ampliant l'estat d'alarma cada 15 dies i mantenir-lo fins que acabin totes les fases de la desescalada, el que no passarà abans de mitjans de juliol, com a mínim. Diferents ministres del govern consideren que és l'única forma de mantenir unificada la gestió, evitar disfuncions en la desescalada i tenir referència per mesures com les ajudes econòmiques o les d'interrupció de terminis administratius i judicials.

Sense suports per renovar l'estat d'alarma

No obstant això, a diferència de les anteriors peticions, el govern no compta amb els suports per aprovar aquesta nova pròrroga. La resta de partits polítics comencen a qüestionar la necessitat de continuar amb aquest mecanisme que permet al govern un comandament únic en la gestió. Els socis d'investidura, ERC i el PNB, no es mostren partidaris de facilitar la pròrroga, fins i tot el líder del partit republicà, Gabriel Rufián, va assenyalar que estava «més a prop que mai del no».

 

El PP i Ciutadans, que fins al moment ha donat suport totes les peticions de pròrroga, comencen a exigir condicions i no estan disposats a continuar donant suport a un govern que, a parer seu, treballa amb autoritat i sense negociar amb la resta de partits.

 

Encara que sempre es va mostrar partidari de «cooperar», fa dos dies el líder de PP, Pablo Casado, deixava en l'aire el suport a la pròrroga de l'estat d'alarma i li assegurava a Sánchez que no pensava fer el «ridícul» amb ell. A més, en aquesta última setmana diverses comunitats han rebutjat, amb més o menys severitat, la prorrogació de l'estat d'alarma que seguiria restant competències a les autonomies.