Catalunya Diari

El Govern manté el toc de queda a Catalunya 'sine die'

El pla de desescalada sí que preveu una flexibilització del confinament de cap de setmana, que s'aixecarà definitivament a partir del 8 de gener

Mossos d'Esquadra.
El toc de queda seguirà vigent a Catalunya indefinidament. | ACN

El Govern mantindrà el toc de queda a Catalunya 'sine die'. Així es desprèn de l'esborrany del pla de desescalada, elaborat pels departaments de Salut i Interior, i que el Procicat ha d'aprovar a finals d'aquesta setmana, que no preveu aixecar aquesta mesura durant els pròxims dos mesos i que podria allargar-se fins al maig —quan decaurà l'estat d'alarma decretat pel govern central. D'aquesta manera, es mantindrà la restricció de moviments de la ciutadania entre les deu de la nit i les sis del matí, amb les excepcions previstes, que inclouen, entre d'altres, motius laborals, sanitaris, cura de gent gran, nens i persones dependents, o altres causes de força major.

La decisió del Govern, a l'espera del que pugui desenvolupar el decret de desescalada, segueix la línia que va marcar el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, fa uns dies, quan va assegurar que el toc de queda nocturn «ha vingut per quedar-se bastant temps. No sabem si fins al final de la pandèmia, fins que estigui controlada o no, però si més no durant molt temps». El conseller justificava aquesta mesura perquè «afecta relativament poc a les persones, no afecta com altres restriccions».

Cal recordar que la mesura es va implantar a finals del passat mes d'octubre, concretament el 25 d'octubre, en virtut del decret d'alarma —vigent fins al mes de maig— aprovat pel govern espanyol. Així, es prohibeix circular per la via pública entre les deu de la nit i les sis del matí, excepte si es tracta de desplaçaments essencials, que cal justificar. Fora d'aquest horari, també està permès tornar a casa des de centres educatius i d'activitats culturals, així com per recollir menjar en restaurants. Una darrera excepció és passejar animals de companyia entre les quatre i les sis de la matinada.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El confinament de cap de setmana s'anirà flexibilitzant

Mentre que el toc de queda es manté inalterable en el pla de desescalada i no es preveu modificar la seva aplicació, una de les mesures que més ha afectat la mobilitat de la ciutadania sí que anirà flexibilitzant-se. És el confinament municipal de cap de setmana, que impedeix sortir del municipi de residència entre les sis del matí de divendres i les sis del matí de dilluns.

En la primera fase de desescalada, que es desenvoluparà entre el 23 de novembre i el 8 de desembre, es mantindrà el confinament municipal de cap de setmana, però a partir del 9 de desembre, el tancament s'ampliarà territorialment a la comarca. En la tercera fase, que arrencaria el 24 de desembre, el confinament anirà més enllà de la comarca, funcionant per àrees.

Segons l'esborrany del pla de desescalada, el confinament de cap de setmana s'aixecarà en la quarta fase, que en l'escenari més optimista es preveu pel 8 de gener. El que sí que es mantindrà és el tancament perimetral de Catalunya, que es manté indefinidament com el toc de queda.


Comentaris

envia el comentari