Catalunya Diari

El Govern no descarta fer-se enrere: «Si tenim un canvi brusc, les restriccions són esmenables»

La consellera de Salut assegura que «l'anàlisi va dia a dia»

Alba Vergés, la titular en funcions del departament de Salut, en una compareixença de groc
Alba Vergés assegura que faran canvis en les restriccions si la pandèmia torna a descontrolar-se | Europa Press

La tercera onada de la pandèmia encara es manté en alguns punts del país i, tot i que alguns indicadors estan descendint i els hospitals respiren una mica des de fa temps, el Govern català manté que davant de qualsevol canvi es tornaran a plantejar noves restriccions. De fet, Catalunya s'ha convertit en un dels territoris on el virus s'està reactivant.

Tal com ha informat aquest dijous la consellera de Salut, Alba Vergés, l’ànalisi del coronavirus va «dia a dia», fet que podria comportar que les mesures anunciades per la pròxima quinzena podrien sofrir canvis.

Segons Alba Vergés, «si tinguéssim un canvi brusc, tot és esmenable». D’aquesta manera, el Govern deixa clara la seva postura d’actualitzar les restriccions si es nota un augment considerable en el nombre de casos, les hospitalitzacions o la incidència acumulada en 14 dies.

«Mantenir les mesures depèn de tots. Hem d’aconseguir que l’estancament no es transformi en inici d’onada que posaria en risc el sistema de salut», alerta Vergés. Així, des de Salut demanen «més prudència que mai» per no haver de recórrer a aquesta decisió.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El Govern manté la voluntat d’aplicar les mesures fins al diumenge 28

De fet, i tot i que els contagis es mantenen estables a part del territori, Vergés ha assegurat  que la velocitat de propagació a Catalunya se situa en els 0,99 punts, perillosament a prop d’arribar a l’1. Arribar a l’1 significaria que la pandèmia tornaria a estar en expansió i suposaria l’arribada d’una possible quarta onada. Per això, Vergés ha reiterat que «no podem abaixar la guàrdia», però manté que «la voluntat és de mantenir les mesures actuals fins al diumenge 28», com està previst, i «més enllà». 

D’igual manera, el Govern català recorda que es manté el confinament comarcal excepte en el marc d’una mateixa bombolla de convivència, i sempre amb un certificat d’autoresponsabilitat que certifiqui que el desplaçament està justificat. Sàmper ha recordat que «es faran controls aleatoris i qui sigui aturat haurà d'acreditar la mobilitat en el marc de la bombolla de convivència». Si els Mossos d’Esquadra detenen algú sense justificació, assegura Sàmper, la policia li «convidarà a tornar cap a casa amb la sanció corresponent».

Així, tant Sàmper com Vergés han assegurat que esperen un gran augment de la mobilitat aquest cap de setmana, coincidint amb el pont de Sant Josep. Tot i això, la consellera de Salut aconsella no realitzar activitats que suposarien un risc de contagi, com fer un àpat amb persones amb les quals no es conviu.


Comentaris

envia el comentari