Catalunya Diari

El govern espanyol planeja una nova pujada d'impostos

L'impost sobre serveis digitals i el de les transaccions financeres s'integraran en una única taxa

La ministra i portaveu del govern, María Jesús Montero, en roda de premsa el 21 d'abril de 2020
El govern espanyol planeja una nova pujada d'impostos | Moncloa

Segons el mitjà 'Vozpópuli', l'Estatplaneja una pujada d'impostos per pal·liar els comptes públics després de la crisi del coronavirus, que deixarà un forat de 137.000 milions d'euros el 2020, fet que suposa un dèficit públic de l'11% del PIB.

El president Pedro Sánchez ha estat preguntat en les últimes hores sobre com s'havia de compensar la caiguda d'ingressos, ja que la recaptació prevista es va veure seriosament afectada, ja que moltes persones s'han vist obligades a deixar de treballar, així com molts empresaris a abaixar la persiana dels seus negocis.

Per aquest motiu, Pedro Sánchez va admetre que es plantegen molt seriosament implementar nous impostos, que s'havien aparcat de moment, per poder recaptar una mica més de diners per a les arques governamentals.

Així, ha anunciat que s'integraran l'impost sobre serveis digitals, coneguda com a Taxa Google, i la de transaccions financeres o Taxa Tobin. A més, segons el citat mitjà, la vicepresidenta d'Economia, Nadia Calviño, ha anunciat al Congrés que la tramitació d'aquests impostos nous s'iniciarà com més aviat millor.

A més, des d'Unides Podem es parla d'altres pujades d'impostos que ja figuraven en l'acord de govern i que han d'aprovar-se en el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE). Entre aquests impostos es preveu una pujada de l'IRPF a les rendes més altes, que aportaria uns 328 milions d'euros. També es planeja limitar les exempcions i la tributació mínima en l'Impost de Societats, que aportaria 1.776.000 l'any.

Impostos als patrimonis alts a Madrid en clau comunitària

No serà possible, però, aprovar aquests impostos a curt termini, ja que no es compta amb la seguretat que mantingui els suports necessaris al Congrés per poder seguir endavant amb els pressupostos.

Una altra proposta realitzada per Íñigo Errejón en l'àmbit autonòmic, és la de crear la 'Taxa Covid', per als 4.000 madrilenys amb més poder adquisitiu. Segons Errejón, s'ha pensat perquè «puguin donar un cop de mà en la mateixa proporció que la resta i la Comunitat de Madrid no deixi d'ingressar al voltant de 1.000 milions d'euros en concepte de bonificacions en l'impost de patrimoni».

Segons Unides Podem, que secunda la iniciativa: «En aquesta crisi tots han aportat: els treballadors, els autònoms, els ciutadans, però hi ha un sector que es resisteix: que són els grans milionaris». Aquest impost aniria dirigit als madrilenys que tenen més d'un milió d'euros de patrimoni.

Suport dels sindicats a la pujada d'impostos

En l'àmbit sindical, Pepe Álvarez, secretari general d'UGT, ha manifestat que elevar l'impost de societats i l'IRPF sobre les rendes altes és «més pertinent que mai». A més, ha donat suport a la creació de la 'Taxa Google' i de la 'Taxa Tobin'.

«Els que ara es pugen a la tribuna del Congrés reclamant que els autònoms no paguin i s'ajudi més a les empreses són els mateixos que fa uns mesos deien que no calia pagar impostos i que caldria baixar-los, com en les rebaixes de gener o els saldos de febrer», ha manifestat Álvarez.


Comentaris

envia el comentari