El Govern ho revela: «No, no ens ho podem permetre»

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, defensa que Catalunya «no es pot permetre ni moratòries ni derogacions» en la implantació d'energies verdes, fent al·lusió a l'acord que ERC i la CUP van pactar el març passat i que pretén impulsar una moratòria per als grans projectes d'energia renovable. En una tribuna oberta a 'La Vanguardia', Calvet subratlla que «sense transició energètica no hi haurà prosperitat», i insisteix que l'energia produïda a Catalunya a través de fonts renovables és «absolutament insuficient» per a les seves necessitats. Alhora, defensa que un paisatge amb instal·lacions renovables, tant en el medi rural com en l'urbà, és compatible amb la qualitat de vida i l'activitat econòmica del país.

 

«Ens fa falta més estalvi energètic, més eficiència i més projectes d'autoconsum i de tipus cooperatiu […]; els necessitem en les cobertes d'edificis i naus, en sòls industrials, aprofitant infraestructures existents i també nous parcs, petits, mitjans i grans», apunta el conseller. Segons dades del departament, a Catalunya hi ha 46 parcs eòlics amb 811 aerogeneradors, que produeixen una potència de 1.269 MW, i 2.807 instal·lacions fotovoltaiques amb 344 MW de potència, unes xifres que «no asseguren una imprescindible sobirania energètica».

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Calvet insisteix que «cal accelerar ordenadament la transició ecològica» i fer-ho de forma immediata, ja que hi ha diversos factors que estan impulsant el consum d'energia. En l'escrit, el conseller de Territori i Sostenibilitat parla de la irrupció de la mobilitat sostenible i de l'alt percentatge d'energia que prové de les centrals nuclears, unes instal·lacions que «cal tancar».

 

Pel que fa a la distribució de les instal·lacions pel territori, Calvet reconeix que la Generalitat té una sèrie de projectes concentrats en unes comarques molt concretes, però remarca que la magnitud de la transició energètica és «tan gran» que «hi haurà una progressiva distribució per tot el país, especialment de parcs fotovoltaics».

El projecte ‘Cogulló Solar Plant’ és incompatible amb alguns articles del Pla d’ordenació urbanística 

Dies després de fer-se públic que el projecte no superava els requisits de la Ponència d'Energies Renovables per ser incompatible amb el planejament vigent, Calvet ha qualificat el projecte de molt «interessant» i ha deixat clar que l'executiu treballarà «perquè sigui una realitat». «Catalunya ha de fer la transició energètica i no podem perdre l'oportunitat que hi hagi nous parcs eòlics i fotovoltaics al nostre país», ha dit. Per la seva banda, ICL s'ha limitat a dir que, de moment, s'està estudiant la decisió de la Ponència.

 

El projecte 'Cogulló Solar Plant', preveia aprofitar la cara sud del dipòsit salí per instal·lar-hi set parcs amb una superfície de 12,5 hectàrees i una capacitat de producció continua de 30 megawatts. El cost d'execució del projecte, que preveia assumir íntegrament ICL Iberia, era d'uns 18 MEUR.
 

Segons la Ponència d'Energies Renovables, el projecte és incompatible amb l'article 102 del Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) que estableix que en els sòls classificats com a no urbanitzables –com és el cas del runam- no es poden desenvolupar altres usos que els específicament permesos. També amb l'article 196 del POUM de Sallent, que determina que únicament s'admet la instal·lació en sòl no urbanitzable de sistemes de captació d'energia solar fotovoltaica en la qualificació de zona agrícola i «amb uns requisits que tampoc són els que es donen en el parc solar proposat».

 

Altres arguments que utilitza la Ponència és que, d'acord amb el Pla director urbanístic de l'activitat minera al Bages, el Cogulló es troba actualment en la fase 2 de reducció i restauració, per la qual cosa els usos i activitats admesos «han de tenir com a finalitat la retirada del runam salí».