Catalunya Diari

El Govern treballa per ampliar en entre 800 i 1.000 les places per estudiar infermeria

La Generalitat vol que retornin professionals que les retallades van «expulsar»

Imatge d'arxiu d'una extracció de sang
El Govern treballa per ampliar en entre 800 i 1.000 les places per estudiar infermeria | Pixabay

El Govern treballa per ampliar en entre 800 i 1.000 les places a preu públic per estudiar infermeria a partir del curs vinent a Catalunya, segons ha explicat la directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, a TV3. Gea ha reconegut que les universitats públiques «no estan produint un nombre suficient» per donar resposta a les necessitats del sistema.

Així, el Govern estima que faltarien sumar entre 800 i un miler de places a les gairebé 1.200 públiques i unes 700 de privades i centres adscrit. D'altra banda, ha afirmat que es treballa també perquè les infermeres que les retallades van «expulsar» de Catalunya entre el 2010 i el 2016 tornin a Catalunya. Gea ha explicat que la Generalitat ha presentat ja l'oferta formativa al govern espanyol i que les places d'infermeria són les que més s'incrementen. A més, en el cas de les d'infermeria geriàtrica ho fan gairebé un 200%. L'augment de places vol donar resposta a la manca d'infermeres, però també al fet que d'aquí a tres anys està previst que es comencin a jubilar el 35% de les infermeres que ara estan en plantilla.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La manca de places a les universitats

La directora ha reconegut la manca de places a les universitats, però ha apuntat també el problema d'«infrafinançament» existent i per això ha assegurat que es treballa amb els centres universitaris. Aquesta, però seria una mesura més a llarg termini, mentre que en el curt i mitjà termini la Generalitat treballa per estabilitzar les plantilles i per aconseguir el retorn de les infermeres que van marxar a l'estranger durant l'època de les retallades.

En aquest sentit, ha afegit que la seva proposta passa per «complementar» l'oferta que ja s'ha anunciat que es farà des del govern espanyol. Gea ha detallat que es crearà un taula de diàleg amb les mateixes infermeres per conèixer quines són les seves peticions per fer viable aquest retorn. Paral·lelament, Gea ha explicat que s'han de reconèixer rols a infermeres que ja estan dins del sistema català i aconseguir estabilitzar els contractes temporals. A més, es farà un mapatge per conèixer amb exactitud el nombre d'infermeres que fan falta.


Comentaris

envia el comentari