Catalunya Diari

La Vall d'Hebron descobreix una nova eina terapèutica contra un tipus de càncer infantil

Gràcies a aquesta investigació es podrien desenvolupar noves teràpies per al tractament dels neuroblastomes més agressius

La Vall d'Hebron, en arxiu
Identifiquen una nova eina terapèutica contra els neuroblastomes que afecten els infants de 0 a 4 anys | CatalunyaDiari.cat

Gran avenç en la investigació del tractament contra el càncer infantil. Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), de Barcelona, han identificat una nova eina terapèutica contra un tipus de càncer infantil, el neuroblastoma, un tumor embrionari del sistema nerviós simpàtic, és a dir, un tipus de càncer infantil.

Nou sistema per reduir el creixement tumoral

En concret, es tracta de nous microRNAs capaços de reduir el creixement de cèl·lules tumorals. Els resultats del treball, realitzat pel grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l'Adolescència que està liderat pel doctor Josep Sánchez de Toledo i la doctora Soledad Gallego, proporcionen les bases per al desenvolupament de noves teràpies per al tractament dels neuroblastomes més agressius. La investigació s'ha publicat a la revista 'Cellular and Molecular Life Sciences'.

A Europa es diagnostiquen uns 15.000 nous casos de càncer pediàtric, i el 10% són neuroblastomes; aquesta malaltia la pateixen majoritàriament nens i nenes de 0 a 4 anys, Amb una prevalença de 10,5 casos per cada milió de nens a Europa i els Estats Units. La supervivència és «excel·lent» en els pacients amb neuroblastoma de baix risc, però està per sota del 50% en els pacients d'alt risc, segons han apuntat Soledad Gallego i Josep Sánchez, coordinadors del grup.

Grup de Recerca Translacional en el Càncer a la Infància i l'Adolescència del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
Grup de Recerca Translacional en el Càncer a la Infància i l'Adolescència del Vall d'Hebron Institut de Recerca | CatalunyaDiari.cat

Els microRNAs són petites molècules d'ARN capaces de regular múltiples gens i vies de senyalització alhora, minimitzant l'aparició de mecanismes de resistència a la teràpia. Per detectar els que tenen més potencial terapèutic en neuroblastoma, els investigadors van realitzar un cribratge d'alt rendiment restaurant l'expressió de 2048 microRNAs en cèl·lules tumorals. Es van identificar dos com a supressors del creixement tumoral en models cel·lulars i animals.

Alternativa terapèutica contra el càncer infantil

El laboratori de tumors neuronals, dirigit pel doctor Miguel Segura, desenvolupa les denominades «teràpies epigenètiques», basades a alterar l’expressió dels gens sense causar modificacions en la seqüència de l’ADN i, per tant, més segures i amb menys efectes secundaris. En aquest sentit, els microRNAs es presenten com una alternativa terapèutica per la seva capacitat de regular múltiples gens i vies de senyalització, minimitzant l’aparició de mecanismes de resistència al tractament.

El següent pas d'aquest estudi és aconseguir que el tractament basat en microRNAs pugui ser una realitat. Falta que hi hagi formulacions clíniques adequades que protegeixin, estabilitzin i dirigeixin aquestes molècules als tumors.


Comentaris

envia el comentari