Catalunya Diari

Les guies internacionals per tractar el càncer de fetge inclouen la immunoteràpia

El Clínic actualitza el model de referència, que incorpora un apartat per prendre decisions en la pràctica clínica

La revista 'Journal of Hepatology' ha publicat l'actualització d'un model dissenyat per investigadors del Clínic-IDIBAPS i del CIBEREHD i que es recomana a les guies de pràctica clínica en l'àmbit internacional per tractar el carcinoma hepatocel·lular, el tipus més freqüent de càncer de fetge.

La nova actualització del model BCLC (Barcelona Clínic Liver Cancer) inclou els nous tractaments d'immunoteràpia i un apartat d'ajuda per a la presa de decisions en la pràctica clínica, per establir prioritats segons característiques i evolució del pacient. El càncer de fetge afecte, habitualment, pacients amb malalties hepàtiques cròniques i és la tercera causa de mort per càncer al món i una de les principals causes en pacients amb cirrosi.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Des de la darrera actualització del model BCLC, publicada el 2018, l'avaluació pronòstica i el tractament del càncer de fetge han avançat de forma significativa. Els investigadors de la Unitat d'Oncologia Hepàtica de l'Hospital Clínic han participat en aquests desenvolupaments i la guia situa el centre com una referència mundial en el tractament del càncer de fetge.

Imatge d'un microscopi
Les guies internacionals per tractar el càncer de fetge inclouen la immunoteràpia | Lleidadiari.cat

La inclusió dels tractaments d'immunoteràpia

«Una de les novetats més destacades és la inclusió dels tractaments d'immunoteràpia», explica María Reig, cap de la Unitat d'Oncologia hepàtica, investigadora del CIBEREHD -Centre d'investigació biomèdica en xarxa en malalties hepàtiques i digestives- i primera autora de la revisió.

La doctora Reig assenyala que disposar d'un major nombre de tractaments també fa que el procés de prendre una decisió terapèutica sigui «més complex». Per aquesta raó, la nova versió del BCLC incorpora un apartat per prendre decisions a la pràctica clínica que no només té en compte l'evidència científica dels tractaments, sinó que també estructura les prioritats de teràpia segons les característiques o l'evolució que presenta el pacient, fet que dona un valor afegit a la guia.

«En edicions anteriors s'havia criticat l'absència dels valors i preferències dels pacients, ja que es donava per fet que un tractament no s'administrava sense el seu consentiment. Això no era cert en absolut, però ara això ja queda reflectit a la guia», destaca Reig. «Un altre canvi és la participació d'experts i líders internacionals, independents del BCLC, que van aportar la seva opinió sobre què calia millorar de la primera versió del manuscrit feta des d'aquí. La resposta va ser molt bona i creiem que això també ajudarà a augmentar l'impacte de la guia», afegeix.


Comentaris

envia el comentari