Catalunya Diari

Bellvitge posa en marxa un programa pioner perquè pacients amb asma puguin fer-se espirometries a casa

L'hospital cedeix en préstec un espiròmetre professional portàtil i explica com usar-lo al seu domicili

La Unitat Funcional d'Asma de l'Hospital Universitari de Bellvitge ha posat en marxa un programa pioner perquè els pacients amb aquesta patologia respiratòria puguin fer-se proves a domicili. Concretament, el pacient rep en préstec de l'hospital un espiròmetre professional portàtil i les instruccions sobre com utilitzar-lo, es fa la prova a casa, i el torna a la següent visita.

D'aquesta manera s'estalvia la PCR prèvia i les esperes del procés de fer-se la prova a l'hospital, guanya en comoditat i en seguretat, i s'implica de manera activa en la valoració i el seguiment de la mateixa malaltia. El projecte va rebre el primer premi a la innovació en la 1a Reunió Virtual de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Fins ara han participat en la iniciativa, que es va posar en marxa el passat mes de febrer, una vintena de pacients, amb molt bons resultats de funcionament. «La idea va néixer com un recurs davant la dificultat de programar aquestes proves quan tots els esforços es focalitzaven en la covid-19», destaca la coordinadora de la Unitat Funcional d'Asma, la doctora Mariana Muñoz.

Professionals de Bellvitge informen un pacient sobre l'ús de l'espirometria a domicili
L'Hospital de Bellvitge posa en marxa un programa pioner perquè pacients amb asma puguin fer-se espirometries a casa | LleidaDiari.cat

La iniciativa tingui continuïtat més enllà de la pandèmia

Els bons resultats obtinguts, però, fa que la iniciativa tingui continuïtat més enllà de la pandèmia. Així, s'anirà ampliant amb l'adquisició de més espiròmetres. L'espirometria és una prova que mesura la capacitat pulmonar i el flux d'aire que el pacient és capaç d'exhalar i inhalar mitjançant maniobres forçades. És un procediment fonamental en pràcticament tots els àmbits de la pneumologia. En el cas de pacients amb asma, serveix tant per ajudar a la diagnosi de la malaltia com per establir el pronòstic dels pacients i valorar l'efectivitat dels tractaments aplicats.


Comentaris

envia el comentari