Catalunya Diari

Avís de l'Hospital del Mar: Pacients de Covid més joves i que empitjoren més ràpidament

El 30% dels malalts de coronavirus ingressats al centre es troben crítics mentre que en mesos anteriors eren un 20%

L'Hospital del Mar ha detectat que els pacients amb Covid-19 que acaben a l'UCI empitjoren més ràpidament, en tres o quatre dies mentre que abans, en general, podien estar una setmana a planta, segons ha indicat el cap de Medicina Intensiva del Mar, el doctor Joan Ramon Masclans. Actualment, un 30% dels pacients ingressats en aquest hospital per Covid-19 estan a l'UCI, mentre que en anteriors onades eren prop del 20%. Aquests canvis s'associen en el temps amb el domini de la variant britànica.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El doctor Masclans assenyala que, si bé l'edat dels pacients ingressats a l'UCI és força variable, en les darreres setmanes ha tendit a baixar; ara, el 40% dels pacients en aquest hospital tenen menys de 60 anys. Un dels factors pot ser la vacunació en els grups de més edat o en pacients de risc, que explica la baixada dràstica de casos en les residències o en les persones més grans.

Encara no està clar que variant britànica sigui la causa

Un altre canvi que estan notant en les darreres setmanes és una major proporció de pacients a les UCI respecte als que estan a planta que en altres onades, quan no arribaven al 20%. Ara els pacients crítics són un 30% respecte al total d'ingressats per Covid-19 i s'ha arribat en algun moment al 40%. «El mecanisme és aquest: són pacients que ingressen a planta i empitjoren més ràpidament», ha destacat.

El cap de crítics de l'Hospital del Mar ha assenyalat que aquest augment s'associa en el temps amb l'expansió de la variant britànica del virus, que ha acabat sent majoritària a Catalunya, però «encara no es pot dictaminar que en sigui la causa». Sobre la qüestió, ha dit que «l'única novetat és la soca britànica, que primer es va dir que es transmetia més, però no necessàriament es combinava amb més gravetat».

Masclans indica que l'estada mitjana a les UCI es manté en unes dues setmanes i mitja, si bé hi ha ingressos molt llargs. La setmana passada van donar l'alta a un pacient contagiat en la segona onada i que ha estat ingressat quatre mesos i mig i n'hi ha d'altres que hi porten més de cent dies.

Alerta als hospitals davant de les mesures de reobertura

El doctor Masclans ha demanat no abaixar la guàrdia davant les mesures de reobertura perquè la situació als hospitals és molt tensa, amb pacients en UCI esteses, és a dir, ingressats en espais que s'han reconvertit per a les cures intensives, però que en realitat no ho són, com de semicrítics o de recuperació postquirúrgica, i amb els mateixos professionals o companys d'altres especialitats.

«Estem molt preocupats perquè si en algun moment tornem a pujar, des de 500, el marge és molt petit», ha alertat. A partir de 500 pacients a les UCI per una sola malaltia les desprogramacions d'activitat assistencial no relacionada amb la Covid-19 poden ser generalitzades. «No ens podem permetre que cada onada sigui pitjor que l'anterior», ha recalcat Masclans.

La vida després d'estar ingressat a l'UCI

El cap de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar ha fet notar que els pacients que surten de l'UCI tenen seqüeles, encara que des dels hospitals intentin aplicar mesures preventives, com fisioteràpia precoç o reduir l'ingrés si és possible. És el conegut com a 'síndrome post-UCI', causat pels dits d'allitament o pels mateixos fàrmacs, entre altres. A més, el coronavirus no només afecta els pulmons, sinó altres òrgans, que hauran de recuperar la normalitat.

Les seqüeles, que poden ser físiques i psíquiques, com trastorns del son o estrès, van millorant amb el temps, però els pacients necessiten atenció especialitzada. «L'UCI no és només vida o mort. Per sort la majoria sobreviuen, però hi passen molts dies i aquests dies passen factura», ha reflexionat el metge intensivista.


Comentaris

envia el comentari