Les urgències de l’Arnau registren un «augment significatiu» davant la grip

Imatge de l'entrada de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. | CambrilsDiari.cat

 

Després de constatar que la grip ja es troba en fase epidèmica a Catalunya, els diferents hospitals públics catalans han registrat un augment considerable de les visites a urgències. Tot i això, neguen el col·lapse perquè en tots els casos asseguren poder atendre els malalts que s'hi desplacen, tot i no poder garantir l'estona d'espera. A més, des dels hospitals s'han posat en marxa mesures per solucionar el pic de demanda, com ara obrir nous llits o activar més professionals mèdics. Pel que fa a Lleida, fonts de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova han explicat que dilluns el centre va registrar un «augment significatiu» de pacients en comparació amb les setmanes anteriors degut a l'augment de l'activitat gripal. Així mateix, assenyalen que al llarg de la setmana, aquesta afluència s'ha mantingut constant, amb un «discret augment progressiu». Des de l'Hospital, «l'atenció primordial», com ja és habitual, als malalts crònics. 

 

A l'Hospital Vall d'Hebron, d'acord amb el Departament de Salut, ha posat a l'abast de la ciutadania 32 llits més a l'Hospital de l'Esperança, i espera poder-ne obrir setze més els propers dies. En aquest cas també s'ha habilitat una planta més, la setena, per si hi ha més pacients que requereixen ingrés. Alhora, aquest cap de setmana s'activarà més personal sanitari de guàrdia. En una situació similar es troba l'Hospital del Mar. Fonts del centre han explicat a l'ACN que enguany estan registrant entre un 10 i un 15% més de visites a urgències i, per tant, admeten una pressió assistencial més gran, però no la saturació.

 

En general, el perfil dels pacients que es desplacen a urgències són persones grans amb patologies pulmonars i crònics que es poden descompensar. A l'Hospital del Mar també han detectat que s'ha duplicat la necessitat d'ingressos a planta, i per això ja han obert 50 llits més a l'Hospital de l'Esperança, i la setmana vinent, n'hi haurà deu més i ja en seran 60. A més, hi ha una vintena de places d'atenció domiciliària.

 

No hi ha col·lapse perquè no tothom ha d'ingressar

A l'Hospital de Sant Pau també han notat una major demanda d'urgències, sobretot des de dimecres passat, però expliquen que no hi ha col·lapse perquè no tothom s'ha de quedar ingressat. De moment disposen de setze llits extra compartits amb el Dos de Maig, que s'han obert específicament per la gestió compartida de l'epidèmia de grip. Mentre que el Dos de Maig aporta la infraestructura i les infermeres, l'Hospital de Sant Pau posa a disposició dels pacients els facultatius. A banda d'aquests llits, Sant Pau en té catorze més al dispositiu de fràgils, també destinats a la grip. Fonts de l'Hospital Clínic han assegurat que la situació és semblant a la d'altres anys, una valoració que comparteixen amb l'Hospital de Bellvitge.