Catalunya Diari

Illa preveu que l'Estat rebrà 140 milions de dosis de vacunes i destinarà les que sobrin a cooperació

El ministre de Sanitat sosté que les mesures que han implementat les comunitats estan funcionant

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Espanya rebrà uns 140 milions de dosis de vacunes contra la Covid-19. | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat aquest dijous al Congrés que l'Estat preveu rebre 140 milions de vacunes en els pròxims mesos, fet que permetrà immunitzar, ha dit, 80 milions de persones, gairebé el doble que la població espanyola. El càlcul està condicionat al fet que totes les vacunes de les farmacèutiques amb qui la Unió Europea ha signat contractes —Moderna, AstraZeneca, Pfizer i Janssen, entre altres—, acabin rebent l'aval de l'Agència Europea del Medicament. En aquest sentit, el ministre ha dit que les dosis adquirides que no s'utilitzin es dedicaran a la cooperació a tercers països.

Les vacunes que per immunitzar la població espanyola aniran a càrrec del govern central, mentre que les comunitats autònomes hauran de proveir-se del material necessari per poder vacunar la ciutadania. Així, algunes autonomies, com Catalunya i Andalusia, ja han adquirit diversos milions de xeringues, fabricades al municipi aragonès de Fraga, a la planta de la multinacional Becton Dickinson.

Aquesta xeringa especial té una agulla ja integrada, amb un disseny que permet aprofitar el 100% de la dosi —normalment hi ha pèrdues del 15%. Espanya no serà l'únic país en utilitzar aquesta xeringa, ja que països com el Regne Unit, el Canadà o els Estats Units han realitzat comandes milionàries.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La situació pandèmica continua sent «molt preocupant»

Durant la seva compareixença a la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats Illa ha advertit que la situació de la pandèmia segueix sent «molt preocupant», però ha afegit que «l'estat d'alarma està funcionant» perquè l'Estat fa tres setmanes seguides que mostra dades a la baixa i «totes les comunitats autònomes estan reduint els nivells de transmissió». «Les mesures que estan implementant les autonomies estan funcionant», ha dit, «però seguim en uns nivells d'incidència molt alts».

D'altra banda, Salvador Illa ha rebutjat que els tests d'antígens siguin la solució per contenir els contagis de Covid-19 durant les festes de Nadal, tal com ha plantejat la diputada del Partit Popular, Ana Pastor, durant la Comissió de Sanitat. «No crec que un testatge massiu d'antígens abans de Nadal sigui la solució, més aviat crec que la solució és apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans i un acord de consens amb les comunitats autònomes per a respectar les mesures», ha assenyalat el ministre.


Comentaris

envia el comentari