Catalunya Diari

Un 12% de les catalanes tenen por a anar soles de nit per si les violen

Els problemes que més preocupen als catalans són el trànsit de drogues i la violència masclista

Les majors preocupacions dels catalans són el trànsit de drogues i la violència masclista  | cedida

Un 12% de catalanes assegura que té «molta por» a caminar sola pel carrer de nit per temor a patir una agressió sexual, situant la seva preocupació en un 10 sobre una escala de 10, segons l'enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. Si es té en compte la resposta de les dones que han situat la seva por a ser agredides per sobre del 5, el percentatge ascendeix al 52,4%.

 

Es tracta d'un sondeig fet pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) entre el 22 d'octubre i el 13 de novembre de l'any passat, amb una mostra de 1.200 persones i amb un marge d'error d'aproximadament un 2,83%, si bé en aquesta pregunta només s'ha fet a dones, un total de 616.

Abusos sexuals en discoteques

L'enquesta pregunta a tota la mostra sobre comportaments sexuals en espais d'oci com bars, discoteques i festes majors: un 58,2% creu que molt sovint o sovint hi ha comentaris sexuals en aquests espais; un 46,7% veu molt sovint o sovint actituds molestes; el 33,1%, tocaments sense violència, i un 17,9%, amb violència. Si es pregunta sobre intents de violació o violacions en aquests espais, un 16% creu que molt sovint o sovint en locals d'oci nocturn es produeixen aquestes conductes.

Trànsit de drogues i violència masclista, grans preocupacions

Els catalans donen a la violència masclista un 7,62 sobre 10 com un dels principals problemes de seguretat | Cedida

 

Els catalans valoren amb un 6,48 sobre 10 el nivell de seguretat a Catalunya i situen com els seus principals problemes el trànsit de drogues i la violència masclista, segons el CEO. Els catalans donen un 7,82, en una escala de 0 a 10 al trànsit de drogues, situant-lo com el problema més important, seguit de la violència masclista, que rep un 7,62.

La llista segueix amb l'incivisme, amb una valoració de 7,42 sobre 10; els robatoris, agressions i la inseguretat en general, un 6,92; el racisme i la xenofòbia, amb un 6,82, i el maltractament a ancians, amb un 6,77. Entre els problemes sobre els quals pregunta l'enquesta, el que obté amb una nota més baixa, per la qual cosa és considerat com menys problemàtic, és el terrorisme, amb un 6,25.

Treballs socials en comptes de presó

Un 29% dels catalans considera que en l'últim any la qualitat de vida del seu barri ha millorat, mentre que el 25,5% creu que ha empitjorat, un 42,6% ho veu igual, i un 2,9% no ho sap.

Quan se'ls ha preguntat sobre aplicar mesures penals alternatives a l'ingrés a la presó per a delictes poc greus, com els treballs socials en benefici de la comunitat, al 91,7% dels catalans els sembla bé i el 63,1% creu que poden ajudar a reduir els delictes de trànsit.


Comentaris

envia el comentari