L’important canvi en les pensions que arribarà de forma imminent

Imatge d'arxiu de diverses monedes i bitllets d'euro

El govern espanyol vol desincentivar les jubilacions anticipades i incentivar la demora en la jubilació | Europa Press

 

Les pensions estan al punt de mira del govern espanyol des de fa setmanes. El Congrés dels Diputats ha iniciat aquesta setmana les reunions per arribar a un acord sobre el sistema de pensions abans que acabi l'any. Aquest és el termini que ha fixat el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, per al canvi que afectarà més de 650.000 jubilats. El ministre ha advertit d'un fenomen perillós: l'11% dels espanyols situa les pensions com el seu principal problema. Aquesta inquietud, diu, propicia jubilacions anticipades que potser no es produirien si no hi hagués aquesta incertesa.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Segons el ministre, això genera una disminució dels ingressos, i per això l'executiu ha posat rumb al canvi en les pensions que inclourà diverses mesures. Es preveu acostar l'edat efectiva de jubilació a l'edat legal, ja que segons la Seguretat Social, a finals de 2019 l'edat mitjana en què els treballadors comencen a cobrar-la és de 64 anys i cinc mesos, i l'edat legal de jubilació és de 65 i 10 mesos.

 

El pla per aconseguir-ho passa per desincentivar les jubilacions anticipades i incentivar la demora en la jubilació. El govern creu que els coeficients per a la penalització de la jubilació anticipada no estan ben dissenyats: «a pensions més baixes hi ha menys incentius per jubilar i amb pensions més altes hi ha més incentius», explica el ministre.

 

Aquest sistema, segons ell, fa que hi hagi massa jubilacions anticipades. «Tenim un problema aquí», assegura, i creu que cal «propiciar que qui vulgui treballar més temps ho pugui fer». El govern estudia fórmules perquè es pugui treballar més enllà dels 65 anys, cobrar la meitat de la pensió i tenir una cotització molt petita. Una d'aquestes opcions és la jubilació activa o parcial.

 

Vincular les pensions a l'IPC

José Luis Escrivá ha participat en la comissió del Senat on ha indicat que cal desenvolupar els plans d'empresa que estan vinculats als convenis sectorials en què el treballador aporta al pla de pensions l'1% i l'empresa un altre 1%. Per fomentar la Previsió Social Complementària hauria d'haver-hi avantatges fiscals a les rendes mitjanes i baixes, ha assenyalat.

 

Escrivà aposta perquè les recomanacions segueixin separant les fonts de finançament de les pensions. Proposa que es pagui mitjançant els pressupostos generals de l'Estat les polítiques actives d'ocupació, les prestacions per cura de fills i altres subsidis, les subvencions a règims especials i les despeses de funcionament de sistema. Les negociacions del Pacte de Toledo, que es van interrompre per l'arribada del coronavirus, s'han reprès i es preveu que concloguin abans que acabi l'any. En elles s'inclourà la vinculació de les pensions a l'IPC i l'augment del nombre d'anys que es tenen en compte per al càlcul de la pensió.