Catalunya Diari

L'Índex de Preus al Consum es dispara aquest novembre fins al 5,6%

La crisi de subministraments i els preus dels carburants, els aliments i l'electricitat expliquen la pujada

L'Índex de Preus de Consum al conjunt de l'Estat continua creixent a un ritme de rècord arran de la crisi de subministraments en curs, la caiguda de preus a molts productes de consum registrada l'any passat i els increments constants del cost dels carburants i de l'electricitat.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En concret aquest novembre, els preus registren un increment en termes interanuals del 5,6%, exactament dues dècimes més que l'octubre d'enguany. Des del setembre de l'any 1992, fa exactament 29 anys, no se'n registraven a Espanya xifres comparables segons mostra la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística, l'organisme estatal que ha fet aquest dilluns públiques les dades referides a l'IPC del mes de novembre.

De nou, i com ja va succeir a mesos anteriors, l'increment dels preus que certifica l'INE arriba impulsat pels carburants, l'electricitat i els aliments. Pel que fa a la taxa d'inflació subjacent, la qual no té en compte els productes energètics i els aliments no elaborats, al novembre ha augmentat un 1,7%, exactament tres dècimes més respecte a la variació registrada a l'octubre d'aquest 2021.

Sobre aquest augment de la inflació, Pablo Hernández de Cos, el governador del Banc d'Espanya, ha suggerit aquest divendres 26 de novembre a la Trobada d'Economia de S'Agaró que una possible solució a un problema que el Govern d'Espanya considera derivat de la conjuntura del moment podria ser «repartir la pèrdua del poder adquisitiu» dels ciutadans entre aquests i les empreses.

Segons ha pronosticat, si es fa que l'increment de la inflació impliqui un augment d'idèntiques proporcions els salaris, es podria arribar «a entrar en un cercle viciós». Per evitar això, Hernández Cos planteja «un pacte de rendes» segons el qual una part de la pèrdua del poder adquisitiu seria coberta pels marges empresarials, una altra pels salaris i una darrera part per les administracions, les quals se n'encarregarien d'ajudar els més vulnerables.

A hores d'ara, i també segons el governador del Banc d'Espanya, l'economia espanyola es troba uns 6,6 punts per sota dels nivells anteriors a la pandèmia, mentre que les altres economies europees s'han recuperat més ràpidament. En aquest context, els fons europeus esdevindran fonamentals per a una recuperació que serà més o menys robusta en la mesura que se'n faci o no un bon un ús d'aquests ajuts, els quals haurien d'arribar a les petites i mitjanes empreses.


Comentaris

envia el comentari