Catalunya Diari

Missatge poc esperançador d'un infermer: «Ens arriba un tsunami a Espanya en poques setmanes»

Borja Mediero alerta d'un augment de casos de Covid-19 quan arribi el fred i s'obrin els col·legis

Pla mitjà d'un professional del CatSalut duent a terme una prova PCR de coronavirus a una veïna de Sabadell. Imatge del 7 d'agost de 2020.
La baixada de les temperatures i la tornada de les escoles preocupa | Catalunya Diari

Borja Mediero, infermer escolar en un institut madrileny d'educació secundària, veu necessari l'existència d'aquests professionals als col·legis, perquè «sens dubte estan capacitats per la identificació dels símptomes de la Covid-19. La nostra figura és clau. Als col·legis és necessària la visió d'un sanitari a l'hora d'organitzar un protocol d'actuació davant la Covid-19, tant en prevenció, com en detecció de casos a l'aula».

Mediero té molt respecte a l'obertura dels col·legis i l'arribada del fred, on creu que es barrejaran els símptomes de la grip amb els del coronavirus. «Ens arriba un tsunami», augura. «Ara mateix, per exemple, estem veient que no tots els adolescents estan conscienciats amb tot això, i que millor que donar formació sanitària, tant sobre la Covid i les seves conseqüències, com altres moltes coses que els envolten, com l'alcohol i el tabac».

«La llei de regulació de professions sanitàries estableix que les infermeres són les responsables d'exercir aquesta promoció de la salut a la ciutadania. Aquesta tasca de prevenció i promoció de la salut és la que ocupa gran part de la nostra jornada laboral: organització de xerrades, classes per evitar el tabaquisme, tallers sobre alimentació i nutrició, consum d'alcohol, drogues, estils de vida saludables, RCP per dur a terme en situacions d'emergència...».

 

«Tenim molt per alertar sobre el consum de substàncies perjudicials»

L'infermer escolar madrileny assenyala que «podem realitzar una atenció pràctica, d'urgència com una PCR... però prevenir mals hàbits es bàsic per la societat, però també realitzem una important tasca d'educació sanitària i de prevenció. És a dir, a més de parlar sobre el rentat de mans i la correcta utilització de la mascareta, tenim moltes coses per alertar sobre el consum de substàncies perjudicials, per exemple».

Moltes vegades es discuteix sobre si els centres educatius necessiten una infermera escolar o si els professionals de la infermeria d'atenció primària poden exercir la tasca que fan els infermers escolars, anant ells a realitzar aquesta atenció in situ a l'escola, o realitzant els tallers de forma puntual», recalca Mediero.

Finalment, Mediero apunta que «com a defensa de la professió de la infermeria escolar crec que un professional de l'Atenció Primària pot atendre a un nen amb una malaltia crònica o donar un taller, però no pot fer una anàlisi d'aquesta població. Això només ho pot establir un infermer que conviurà amb aquest grup escolar. L'evidència així ho diu: a l'hora de prevenció i promoció de la salut s'han d'establir les necessitats d'aquesta comunitat on s'actuarà.


Comentaris

envia el comentari