JARC proposa impartir una assignatura sobre alimentació a escoles i instituts

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) proposa al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que impulsi una assignatura sobre alimentació a les escoles i instituts del país.

 

L'organització agrària planteja que els nens i els joves puguin adquirir coneixements sobre com es produeixen els aliments a Catalunya i sobre l'alimentació i els seus efectes en la salut. D'aquesta manera, JARC vol combatre «la pressió de col·lectius i organitzacions, desinformació i l'allau de notícies falses que criminalitzen la imatge dels ramaders i el consum de carn». A la vegada, des de JARC plantegen que aquesta assignatura també s'imparteixi al conjunt de l'Estat.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El cap de la sectorial del porcí de JARC i responsable de la sectorial del porcí a COAG, Jaume Bernis, va presentar aquesta proposta a la interprofessional Interporc, com a pas previ per plantejar-la als ministeris competents i sumar la participació d'altres interprofessionals del sector ramader.

JARC proposa impartir una assignatura sobre alimentació a escoles i instituts

JARC proposa impartir una assignatura sobre alimentació a escoles i instituts | Pixabay

 

Falses notícies que desacrediten la ramaderia

Bernis considera que davant les «falses notícies que desacrediten la ramaderia», «la societat hauria de cercar dades contrastades i fonts científiques autoritzades, però sovint pesen més les modes, i molts es deixen seduir pels arguments que els hi serveixen certs grups d'interès a través de les xarxes socials o mitjans de comunicació, generant notícies falses, que a força de repetir, molts acaben creient», lamenta el responsable del porcí de JARC i COAG.

 

En aquest sentit, Bernis fa referència «al mite que la carn conté hormones i antibiòtics a dojo, malgrat que aquest aspecte està estrictament regulat i controlat en la Unió Europea, que limita el seu ús en gran manera per normativa i n'estableix controls», assenyala. També assenyala que tampoc té «rigor científic» l'afirmació que «el consum de carn i de llet és perjudicial per a la salut». «Experts de tot el món reconeixen les virtuts de la dieta mediterrània, que inclou aquests aliments, perquè aporten una quantitat de certs nutrients difícils de trobar en altres productes», defensa.

 

JARC considera que existeix «un gran desconeixement» per part de la societat de com es produeixen els aliments a Catalunya i a l'Estat i sobre les bases d'una alimentació equilibrada, fet que considera està «instigat per interessos econòmics d'empreses que produeixen carn sintètica i grups econòmics, fons d'inversió i entitats vinculades a aquestes».

 

Des de JARC sostenen que la millor solució és educar als joves

Per això, des de JARC sostenen que «la millor solució és educar als joves i als nens des dels centres educatius perquè en el futur tinguin un criteri sòlid, basat en coneixements científics i dades i fets contrastats, per decidir quin tipus d'alimentació volen i per què».

 

És per això que l'organització agrària ha sol·licitat a Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que «coordini esforços amb els departaments d'Ensenyament i Salut per posar en marxa una assignatura sobre aquestes temàtiques». Des de JARC, consideren la inversió en educació «una aposta per al futur de la salut de la societat i per la continuïtat d'un sector agroalimentari segur i sostenible».