Catalunya Diari

Els dies que un llamp pot deixar latent una zona calenta i provocar un incendi

Estan resseguint els 500 llamps que van caure al Solsonès per evitar que les brases revifin

Els Agents Rurals estan resseguint els 500 llamps que van caure aquest dimecres al Solsonès i que van causar dos dels grans incendis que està patint el país: el de Lladurs i el de Castellar de la Ribera. El cap de l'Àrea Bàsica del Solsonès, Jordi Carrasco, diu que han localitzat el llamp causant de l'incendi de Castellar i assegura que és molt important tenir-los controlats i fer-ne seguiment.

«Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir», relata. De fet, assegura que a l'estiu a la Catalunya Central un 36% dels incendis estan causats per llamps. Per això, les unitats d'Agents Rurals porten un equip de primera intervenció i, si la revifada és petita, poden «limitar l'abast del focus» i avisar els mitjans d'extinció.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge d'un incendi
Els Agents Rurals alerten que un llamp pot estar "tres o quatres dies latent" i després causar un foc | LleidaDiari.cat

Descartar que hi hagi punts calents

Quan cau una tempesta de llamps, com va passar dimecres al Solsonès, el Servei Meteorològic de Catalunya «sap dir amb exactitud a on han caigut». Així ho explica el cap de l'Àrea Bàsica dels Agents Rurals al Solsonès, Jordi Carrasco, que detalla que «tenim les coordenades del llamp i les patrulles dels Rurals poden seguir els llocs on han caigut per descartar que hi hagi punts calents i puguin ser focus de més incendis».

De fet, Carrasco admet que «és probable» que dels llamps caiguts puguin sorgir focus secundaris: «Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir». Per això, els Rurals porten un equip de primera intervenció amb extintors per poder actuar d'immediat si localitzen una revifada i evitar que el foc vagi a més.


Comentaris

envia el comentari