La llum continua a l’alça, tot i la compensació del Govern

El preu de mitjana de l'electricitat en el mercat majorista per a aquest divendres serà de 177,90 euros el megawatt hora (€/MWh), un 4,15% superior al d'aquest dijous, en el tercer dia des de l'entrada en vigor del topall del preu de la tecnologia més cara, el gas, segons les dades publicades per l'operador del mercat ibèric (OMIE).

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Amb tot, s'ha de tenir en compte que la compensació pel preu real del gas que assumiran els clients de la tarifa regulada i indexada i que aquest divendres s'ha situat en 88,48 euros el MWh. Amb la compensació inclosa, el preu s'eleva fins als 266,38 euros el MWh, és a dir 7 euros més que dijous i 83,7 euros més que fa una setmana. De fet, és el valor més alt des de l'abril. La situació d'aquest divendres continua emmarcada en l'excepcionalitat per l'onada de calor, les poques ratxes de vent, baixa activitat de les plaques fotovoltaiques –que no són eficients amb temperatures tan elevades- i el pic de demanda. El gas tornarà a ser l'energia amb més pes en el mix elèctric. La programació de les centrals de cicle combinat és una de les més altes registrada.

 

 

 

L'excepció ibèrica del mercat elèctric, aprovada per la Comissió Europea, limita el preu del gas per la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros el MWh durant un any. Amb aquest mecanisme, es deixa de pagar a les centrals de cicle combinat i de carbó el preu real, repartint-lo en les diferents subhastes del mercat. D'aquesta manera, seran els consumidors amb tarifa regulada o els que estan al mercat lliure, però amb una tarifa indexada que pagaran la diferència amb la seva factura. «Tota la demanda nacional és la que paga el preu de l'ajust», afegeix l'operador. Aquesta compensació, que es calcula de manera horària, ha pujat aquest divendres fins als 88,48 euros, enfront dels 88,20 euros que va marcar el dia anterior. Així doncs, el preu que pagaran els clients de la tarifa regulada serà de 266 euros el MWh de mitjana davant els 259 euros d'avui.

 

Lluny dels preus d'altres països

Fonts del Ministeri de Transició Ecològica han assenyalat que si no s'apliqués el mecanisme de topall del preu el gas, el preu s'hauria disparat fins als 300 euros MWh i posa l'exemple d'altres països, com França, amb 303 euros MWh; Alemanya, amb 255 euros o Itàlia, amb 327 euros. Pel govern espanyol, el mecanisme «posa de manifest la seva eficàcia per reduir el peu de l'electricitat, limitat els beneficis extraordinaris de les empreses elèctriques i funcionar com un tallafoc».

 

 

D'altra banda, el ministeri explica que els preus continuen alts per l'onada de calor i la forta demanda junt amb una participació «molt rellevant» de les centrals de gas en la generació d'electricitat, la reducció del subministrament rus als països de la UE i que el preu de referència per al càlcul el mecanisme ha estat de 106,9 euros MWh. «Aquestes circumstàncies extraordinàries han portat el cost de l'ajustament del mecanisme ibèric a 88 euros MWh, que ha elevat el preu total de l'electricitat als 266 euros MWh, menys del que hi hauria sense el mecanisme, de l'ordre dels 300 euros MWH», insisteix el ministeri.