On i com cobrar els premis de la Loteria de Nadal

Saps on i com cobrar els premis de la Loteria de Nadal? T'ho expliquem!

Saps on i com cobrar els premis de la Loteria de Nadal? T'ho expliquem! | CEDIDA

 

Com cada any, el dia de la Loteria de Nadal ja ha arribat. I, com sempre, la gent s’omple d’esperança i il·lusions en pensar que, aquesta vegada, potser sí que la sort els somriu i aconsegueixen esdevenir milionaris. Però, en cas que els seus desitjos es facin realitat i finalment acabin resultant guanyadors d’algun dels premis més pomposos i suculents de la jornada, molts d’ells ni tan sols sabran què fer amb el dècim guanyador.

 

En aquest article expliquem tots els passos a seguir per aquelles persones que tinguin la sort de viure en primera persona com els nens de Sant Ildefons canten el seu número i li atorguen un dels millors premis del matí del 22 de desembre, així com les obligacions fiscals a les quals es veurà sotmès el premi.

 

Si el premi és superior a 2.000 €, s’ha de cobrar al banc

En primer lloc, cal saber on s’ha d’acudir a recollir el premi. Si la xifra és inferior o igual als 2.000 euros, tan sols caldrà que ens apropem a una administració de Loteries de l’Estat. Actualment, Espanya compta amb unes 12.000 entitats d’aquest tipus.

Descobreix els passos a seguir si guanyes algun premi de la Loteria de Nadal

Descobreix els passos a seguir si guanyes algun premi de la Loteria de Nadal | CEDIDA

 

Però, si la xifra que guanyem és superior, es farà necessari que acudim a alguna entitat bancària a reclamar el que ens pertoca. En aquest sentit, és important saber que el banc no pot obligar a pagar cap contraprestació ni comissió, ni tampoc a obrir cap compte o similar. A més, el pagament es pot fer de manera immediata mitjançant un xec o transferència bancària.

 

I què passa si el bitllet ha patit algun desperfecte? En aquest cas, tan sols serà necessari dirigir-se a algun punt de venda i omplir un formulari que rep el nom de ‘Sol·licitud de Pagament de Premis’, per posteriorment autentificar-lo junt amb el dècim premiat de la Loteria.

 

L’exempció de pagar impostos s’ha de repercutir

En cas que el bitllet hagi estat adquirit en qualsevol botiga, bar o similar, és justament allí on ens hem de dirigir, ja que serà l’encarregat del lloc qui haurà d’anar a reclamar el premi. Un cop hagi complit amb la seva tasca com a gestor del cobrament, serà imprescindible que reparteixi els diners i ho acrediti oficialment, perquè quedi patent que tothom ha percebut la part que li corresponia.

Hisenda es queda amb un 20% del premi

Hisenda es queda amb un 20% del premi | CEDIDA

 

Aquesta acció és de vital importància, sobretot en aquells casos en els quals els premis siguin superiors als 2.000 euros. També és important tenir en compte que l’exempció de pagar impostos en els primers 10.000 euros és quelcom que s’ha de repercutir, i dependrà dels percentatges de participació de cadascun dels participants.

 

Hisenda s’endú un 20% del premi

Respecte a la part del premi que s’endú Hisenda, cal destacar que la normativa fiscal que regula aquest aspecte ha canviat durant aquest any. Ara, tan sols s’hauran de pagar impostos si la quantitat percebuda és de 10.000 euros o superior, però està previst que l’any 2020 aquesta exempció augmenti fins als 40.000 euros.

 

Pel que fa al percentatge que va directe a Hisenda, suposa un 20% del total del premi. És a dir, que aquells que resultin guanyadors d’un total de, per exemple, 400.000 euros, acabaran rebent-ne 322.000. I tot això sense tenir en compte que, en cas que algú decideixi compartir el premi, estarà obligat a pagar l’Impost de Successions i Donacions, el qual oscil·la en funció de la Comunitat Autònoma en la qual residim.