Catalunya Diari

La Loteria de Nadal arriba enguany amb alguns canvis que has de conèixer

El pròxim 22 de desembre es repartiran més de 2.000 milions d'euros en premis

Una clienta mirant els números de la rifa de Nadal aquest en una administració de loteria de Girona. (20 de desembre del 2016)
El Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal tindrà lloc el pròxim dia 22 de desembre | Catalunya Diari

El pròxim 22 de desembre se celebrarà el conegut Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal, i aquest any el Ministeri d'Hisenda recaptarà un total de 175 milions d'euros, uns 13,6 milions menys que l'any passat, en conseqüència de l'augment del mínim exempt fins als 20.000 euros, segons calculen els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha). Així doncs, el que guanyaran les arques públiques serà un 7,2% inferior.

Més recaptació pels guanyadors

Això, expliquen els tècnics, suposa que els premiats de les tres primeres categories obtinguin 2.000 euros més al dècim respecte l'any passat. Passaria el mateix amb el quart premi, que en aquesta ocasió no tindran el gravamen de 2.000 de l'anterior any, segons recull '20 minutos'.

Per tant, aquells que aconsegueixin el primer premi de 400.000 euros guanyaran un total de 324.000, i el fisc es quedarà amb 76.000 euros. En el cas del segon premi, 125.000 euros, n'hauran de lliurar 21.000 a Hisenda. Els afortunats que obtinguin el tercer premi, de 50.000 euros per dècim, hauran de pagar 6.000. Com a novetat, els guanyadors del quart premi rebran 20.000 euros i, a conseqüència del canvi aplicat aquest any, no tindran el gravamen de 2.000 euros i podran quedar-se amb la totalitat de "l'aguinaldo". 

Tot i això, els premiats rebran els diners amb el descompte ja realitzat, ja que Hisenda recaptarà al voltant del 30% del que recapta cada any per les retencions que efectua en els premis dels sortejos de Loteries i Apostes de l'Estat.

No afectarà en l'IRPF ni en l'obtenció d'ajudes públiques

Així, Gestha recorda que els premis no tindran cap impacte en l'IRPF dels guanyadors. Els agraciats només hauran d'afegir en la seva Declaració de la Renda els possibles rendiments que els diners els poden generar, per exemple els interessos bancaris. Tampoc tindran problema a l'hora de demanar beques, prestacions d'assistència o altres ajudes públiques que depenguin dels ingressos i no del patrimoni. Tot i això, sí que s'ha de tenir en compte a l'efecte de l'Impost sobre Patrimoni.

Els propietaris de l'administració de loteria número 2 de Barberà del Vallès, que han repartit part d'un quart premi i part d'un cinquè de la Rifa de Nadal, obren cava al carrer, (22 de desembre de 2016)
Les persones que guanyin els premis aquest any hauran de donar una menor quantitat a Hisenda | Catalunya Diari

Més investigació per les persones jurídiques 

El passat 2017 es van disparar els cobraments de premis per les empreses i va saltar l'alarma a Gestha. Des d'allà demanen modificar la llei de l'Impost de societats, de manera que els premis que guanyin les persones jurídiques tinguin una tributació mínima en integrar-lo en la base imposable, tal com succeeix amb els dels particulars. Amb aquesta mesura pretenen evitar que les empreses en pèrdues no tributin per aquests premis i obtinguin la devolució de la retenció. 

Gestha calcula que, si se segueix aquest ritme, es reportaran fins a 22 milions d'euros pel gravamen de premis obtinguts per les empreses, superant amb creus el 6% dels majors premis dels sortejos de tot l'any. Això voldria dir que les empreses hauran guanyat 127 milions aquest any, repartits en uns 16.000 premis de Loteries de més de 20.000 euros cadascun.  Per altra banda, des de l'entitat expliquen que l'augment del mínim exempt ajuda a disminuir els casos de persones que desvien el cobrament de premi a les seves empreses en pèrdues. Tot i això, insisteixen en el fet que la solució perquè això s'aturi no és augmentar més les exempcions i abaixar els impostos, sinó combatre aquesta situació amb una «millor investigació». 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari