Catalunya Diari

Margarita del Val reconeix la pitjor notícia de la pandèmia: «No és possible»

L'experta assegura que les mascaretes i les condicions de seguretat ens acompanyaran tot l'any

La viròloga Margarita del Val en una imatge d'arxiu
Margarita del Val té previsions molt pessimistes sobre el futur del coronavirus a Europa | EP

La viròloga Margarita del Val continua divulgant el seu coneixement sobre la virologia i en els últims mesos s'ha convertit en una de les veus més prestigioses a l'hora de parlar de la pandèmia a Espanya. Del Val sempre parla clar quan li pregunten per qüestions en relació amb l'evolució del coronavirus. En una de les seves últimes entrevistes televisives, la viròloga del CSIC ha deixat clar que, encara que la vacuna ha arribat per a quedar-se durant un llarg temps, la Covid-19 estarà present en les nostres vides al llarg de tot l'any 2021.

La científica del CSIC parlava la setmana passada en el programa d'Antena 3 'Espejo Público', on llançava una alerta tal vegada pessimista i molt amenaçadora. «Aquí, a Europa i el món occidental, ja no és possible erradicar el coronavirus», sentenciava l'experta en la pandèmia de la Covid.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Sense demostrar que les persones vacunades puguin evitar contagiar a unes altres que no ho estan

En contraposició a l'optimisme d'aquells que pensen que l'arribada de la vacuna és l'inici de la fi de la pandèmia, l'experta viròloga no es va tallar a afirmar que tan sols les bovines esterilitzants seran les que matin definitivament al virus. «Si es tingués una vacuna que evités al 100% que els afectats contagiessin, llavors es podria erradicar el virus», advertia.

La seva solució va d'acord amb la d'altres experts que asseguren que les vacunes que existeixen actualment poden fer que els ciutadans no desenvolupin la malaltia del Covid-19, però avui dia no ha quedat demostrat que el fàrmac eviti que les persones vacunades puguin continuar passant el virus a la resta.

L'avís de Margarita del Val sobre el nou cep del Regne Unit

Margarita del Val no ha volgut obviar un delicat tema que està d'actualitat en les últimes setmanes, com és la nova variant de coronavirus sorgida al Regne Unit i que preocupa a tot el món. L'aparició de diferents variants de Covid «és un assumpte recurrent» i «el peculiar» en aquesta ocasió és que la variant està incidint de forma molt notable quan travessem una època on la incidència és molt alta.

La científica aclareix que «està competint amb molta eficàcia amb altres variants del virus que estan circulant», ha afirmat la científica, advertint que això genera dues opcions: «O és una variant que es transmet millor, o prové d'un brot o de diversos brots que han estat molt nombrosos», ha assenyalat en Antena 3.

En opinió de Margarita del Val, fins que no siguin clars aquests termes «i per precaució» és vital establir una sèrie de mesures per a restringir la mobilitat de la gent i els contactes tant al Regne Unit com en tota Europa. Entre les opcions proposades, Del Val ha indicat que es facin més proves PCR en les zones amb un major moviment de britànics o procedents d'aquest país.

Com comportar-nos en un espai tancat?

A més, la viròloga del CSIC també ha volgut posar sobre la taula una sèrie de recomanacions sobre com estar en un espai públic tancat en aquests dies tan complicats de la pandèmia, com podria ser un restaurant.

«La falta d'una bona ventilació en molts locals i de distància de seguretat entre els qui comparteixen taula, així com la no utilització de màscares mentre els clients beuen o mengen, són alguns dels factors que provoquen que es propagui el coronavirus», ha dit l'experta del CSIC. Quant als locals, Margarita del Val opina que «n'hi ha prou amb filtres de nivell 13, ja que són prou bons per a netejar l'aire».


Comentaris

envia el comentari