Maria Branyas, la persona més vella de Catalunya que ha sobreviscut al coronavirus

Maria Branyas supera el coronavirus

Maria Branyas supera el coronavirus amb 113 anys | ACN

Maria Branyas Morera es va convertir en la persona més longeva d'Espanya el desembre de 2019. Als seus 113 anys viu a la residència de Santa Maria de Tura d'Olot (Girona), on la defineixen com «una dona especial i magnífica». Ara, Branyas torna a ser notícia per ser la persona més vella de Catalunya i de tot l'Estat que ha superat el coronavirus. 

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Positiva en coronavirus

Branyas va néixer l'any 1907 a San Francisco (Estats Units), encara que ben aviat es va veure obligada a tornar a Barcelona amb la seva família en plena Primera Guerra Mundial. Durant el trajecte de tornada va patir la pèrdua del seu pare a causa d'una tuberculosi, cosa que la marcaria la resta de la seva vida.

 

No obstant això, Maria Branyas s'ha caracteritzat sempre per ser una persona valenta i optimista. Al llarg dels seus 113 anys ha perdut a molta gent estimada del seu entorn, però tot i en els pitjors moments, Branyas ha demostrat el seu caràcter. Quan va morir el seu fill gran, «amb una serenitat i una tranquil·litat molt cridaneres, es va apropar a la meva cunyada, li va agafar la mà i li va dir: 'Tu has de tirar endavant, eh'. Això va ser el primer que se li va ocórrer. Pensar en el futur dels altres», explicava una de les seves filles. 

 

«Arran d'una pulmonia, vam haver de portar-la a una residència perquè no es podíem fer càrrec tot el dia d'ella. Va entrar amb 90 anys amb una cosina del meu pare i allí era molt feliç. Sortia, dinava fora, tornava. Fins que es va morir la cosina. I també es van anar morint les seves amigues», expressava la seva filla Rosa. 

 

«El 4 de març vam venir amb la família i li vam portar un pastís amb espelmes. Vam bufar. Després va arribar l'estat d'alarma… A principis d'abril estava de molt mal humor, una cosa estranya en ella. No parava de dir que tot estava «molt malament, fatal». Vaig parlar amb la doctora i li van fer una revisió: tenia la seva primera infecció d'orina en 113 anys, què et sembla? Li van fer diverses proves i va donar positiu en coronavirus».

 

A la residència de Santa Maria de Turia d'Olot, on la Maria hi viu des de fa més de 20 anys, hi ha capacitat per 133 residents. Tot i això, actualment hi viuen 86 persones, 22 de les quals van ser possibles casos de coronavirus durant la pandèmia. La seva filla explicava que «va ser aïllada el temps necessari fins que va eliminar la càrrega viral. És veritat que ella ha passat la malaltia d'una forma suau, però tot i això li ha fet efecte. Abans de la pandèmia sortia a caminar pel passadís; ara ja no surt de la seva habitació».

 

«Crec que Déu s'ha oblidat de mi»

Montse Valdayo, la directora de la residència, defineix a Maria com una dona encantadora: «Porta una vida molt senzilla. Gairebé no surt de la seva habitació. Fa temps que va optar per una vida molt silenciosa. S'aixeca, camina per la seva habitació, es queixa que li falla l'oïda i la vista… Si li preguntes, et diu que no hi ha cap polític que valgui la pena. Maria és encantadora, cada dia et dona una lliçó de vida. T'ho resumeixo: és l'àvia que tots voldríem tenir». 

 

Amb la pandèmia, Maria s'ha convertit en la persona més vella de tot el planeta en superar al coronavirus. Quan algú li pregunta respecte a la seva avançada edat, ella respon que «crec que Déu s'ha oblidat de mi».