Catalunya Diari

L'OCU assenyala la mascareta més perillosa d'Espanya i demana que la retirin

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha advertit que suposen un risc d'estrangulament

Primer pla d'un jove amb una mascareta
L'OCU assenyala la mascareta més perillosa d'Espanya i demana que la retirin | Pixabay | Orna Wachman

Des que va esclatar la pandèmia fa gairebé un any, la mascareta s'ha convertit en un element més del nostre dia a dia. És per això que el mercat ha embogit i s'ha incrementat la fabricació d'aquests equips de protecció. No obstant això, no totes les mascaretes són vàlides i segures. De fet, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha volgut alertar sobre certs models de mascaretes que no ens protegeixen i que fins i tot podrien suposar un risc per a la salut.

▶️ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

La mascareta infantil més perillosa

S'han fabricat mascaretes de tota classe, amb missatges subliminars, de diferents colors i estampats i fins i tot per a infants. Tot i que sembla una bona idea fabricar mascaretes per a infants, s'ha alertat que la Different Mask podria posar en risc la vida dels menors. «En el nostre estudi hem trobat una mascareta infantil que podria ser perillosa per als infants», han explicat des de l'OCU. Els experts de l'organització han assenyalat que la Different Mask, recomanada per a menors de 5 a 9 anys, no és un equip de protecció segur per als més petits.

«El sistema de subjecció d'aquesta mascareta consta d'un bucle elàstic a la part superior que es passa per darrere del cap i de dos cordons elàstics per lligar-los al clatell». Això podria ser realment perillós per als infants, ja que els cordons que es lliguen al clatell suposen un risc d'estrangulament.

Mascareta Different Mask per a nens de 5 a 9 anys
La mascareta infantil més perillosa segons l'OCU | Different Mask

Per aquest motiu, l'OCU ha volgut alertar a les autoritats i ha demanat que es retirin del mercat. «Davant d'aquesta situació, ens hem posat en contacte amb el fabricant per alertar-lo sobre el perill, i ens hem dirigit a Consum perquè retiri la mascareta del mercat i sigui retornada al fabricant per tal que esmeni els errors».

Malgrat que l'organització ha destacat l'error de la Different Mask per a infants de 5 a 9 anys, ha assenyalat que «aquest no és l'únic model amb aquest tipus de subjecció», raó per la qual han volgut advertir a tots els pares del «perill que suposen aquests cordons en mascaretes infantils com aquesta».

L'OCU recomana les mascaretes higièniques

Arran l'obligació d'Alemanya d'haver de dur mascaretes mèdiques en llocs específics, com en el transport públic, a Espanya s'ha generat una gran discussió sobre aquest assumpte. No obstant això, l'OCU ha assegurat que les mascaretes higièniques tenen els mateixos estàndards de qualitat i la mateixa eficàcia que les quirúrgiques i que, per tant, no hi ha motiu per impulsar l'ús generalitzat de mascaretes FFP2.

Per donar-li més credibilitat a les seves paraules, l'organització ha incidit en un comunicat que sosté que les mascaretes d'un sol ús (UNE 0064) i les reutilitzables (UNE 0065) garanteixen una eficiència de filtració de, almenys, un 95%. Això es pot equiparar amb les quirúrgiques de tipus I, que tenen una eficàcia del 95%.

Tot i que les quirúrgiques de tipus II i tipus IIR tenen una filtració del 98%, igual que la FFP2 i la FFP3, no s'ha recomanat l'ús general d'aquests equips de protecció per a la població perquè no permeten respirar amb facilitat. L'OCU ha assenyalat que el seu ús hauria de quedar limitat a l'ús sanitari.


Comentaris

envia el comentari