Com saber si les mascaretes que tens a casa tenen grafè

Ja fa un any que les mascaretes van arribar a les nostres vides, i s'han convertit en un complement necessari d'ús diari. No obstant això, les contínues informacions que surten a la llum i les retirades de lots o marques de dubtosa eficàcia per part de les autoritats sanitàries, ens han generat molta incertesa sobre quina mena de mascaretes hem de fer servir per protegir-nos i també protegir als altres.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Què és el grafè? Per què Canadà va retirar les mascaretes d'aquest compost?

L'última alerta ha saltat al voltant d'un tipus de mascaretes compostes per un material que podria provocar possibles riscos pulmonars, ja que hi ha la possibilitat que s'inhalin partícules d'aquest perillós material. Es tracta del grafè, un nanomaterial compost de carboni que ja ha estat desaconsellat per algunes autoritats sanitàries autonòmiques a Espanya després de la decisió del Ministeri de Salut del Canadà en haver desaconsellat aquest tipus de mascaretes a la seva població.

 

La retirada preventiva d'aquests productes s'ha produït al país nord-americà després que un estudi preliminar realitzat per 'Health Canadà' hagi llançat dades una mica preocupants. Tot i que es tracta d'un material molt resistent i fi al qual  se li han trobat propietats antivirals i antibacterianes, el seu ús en un producte que està tan enganxat a les vies respiratòries podria ser contraproduent.

 

Segons la investigació realitzada, les partícules de grafè inhalades tenen «cert potencial per a causar toxicitat pulmonar primerenca en animals», per tant, hi ha la possibilitat que les persones també puguin patir aquests efectes en cas d'inhalar les partícules presents a la mascareta.

 

La decisió d'Espanya amb les mascaretes que podrien tenir riscos per a la salut

Després de la retirada preventiva al Canadà de les mascaretes fabricades amb grafè, Espanya està en alerta i valorant la possibilitat de retirar aquest tipus d'EPIs del mercat. Encara que de moment el Ministeri de Sanitat només ha desaconsellat el seu ús, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ja ha mostrat la seva preocupació per aquest assumpte, i ha exigit a la cartera, dirigida per Carolina Darias, que investigui el possible risc d'aquest material present en algunes mascaretes i, en cas de confirmar-se el perill, siguin immediatament retirades.

 

De moment, a Espanya ja han estat tres les administracions públiques que, igual que ha fet el Canadà, han paralitzat preventivament la distribució de les mascaretes de grafè: Castella i Lleó, País Basc i l'Ajuntament de Madrid. A l'alerta de la CSIF, s'ha sumat la petició de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que ha sol·licitat «com a mesura de precaució» el cessament voluntari de la comercialització de les mascaretes que contenen aquest material.

Com saber si una mascareta està fabricada amb grafè?

Concretament, l'atenció s'ha fixat en dos tipus de mascaretes que s'han venut al nostre país i qualsevol ciutadà podria tenir, sense saber-ho, al seu domicili. Per identificar aquest tipus d'EPIs n'hi ha prou amb revisar el nom del fabricant (en els dos casos és 'Shenquan') i el distribuïdor:

  • Mascareta quirúrgica d'un sol ús 'IIR' de grafè i biomassa del fabricant 'Shandong Shengquan' distribuïda per 'Amevisa SAU'.
  • Mascareta FFP2 'Healfiber' del mateix fabricant i distribuïda per 'Iturri SA'.

 

A més, l'AEMPS recomana revisar l'envàs de totes les mascaretes que tinguem a casa i veure si inclou el compost grafè (o 'graphene', en anglès), encara que la mascareta sigui d'un fabricant diferent de 'Shenquan'. En el cas que contingui aquest compost, l'AEMPS posa a disposició dels consumidors una adreça de correu electrònic: pscontrol@aemps.es per enviar un avís i prendre possibles mesures sobre altres mascaretes amb aquest compost que es puguin estar comercialitzant a Espanya.