Catalunya Diari

Gairebé la meitat de les adolescents catalanes diu que vol aprimar-se

A l'enquesta que es va fer durant el curs 2019-2020, només un terç deia que volia perdre pes

Gairebé la meitat de noies adolescents de Catalunya volen aprimar-se. En concret, el 47% de les noies ha expressat el desig de perdre pes en l'enquesta anual de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia, que enguany s'ha realitzat a 5.135 adolescents del país.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En l'enquesta anterior, referent al curs escolar 2019-2020, aquesta dada es quedava en el 32% de les noies. En el mateix sentit, també els nois augmenten la voluntat d'aprimar-se, passant del 15% al 21%. Així, segons la psicòloga i directora de l'entitat, Sara Bujalance, això està vinculat al fet que la pandèmia ha incrementat els casos preocupants pel que fa als trastorns alimentaris.

Pla mitjà d'un grup de joves seguint les indicacions i recomanacions anticovid de dues alumnes de l'Institut d'Alcanar
Joves catalanes a un institut | LLEIDADIARI.CAT

L'associació catalana que s'encarrega de combatre aquestes malalties informa que la pandèmia ha suposat un punt d'inflexió que ha disparat les atencions que realitzen anualment. Si l'any 2019 vorejaven els 2.000 casos, l'any passat ja van arribar a les 5.000 atencions per situacions de trastorns de la conducta alimentària i la previsió és que aquest any s'acabi amb una xifra similar, ha expressat Bujalance. 

L'informe presentat aquest dilluns també ha revelat que hi ha un 41% de les adolescents entre 12 i 16 anys que ha provat de fer dieta sense cap control professional, mentre que en l'enquesta anterior la xifra era del 34%. El fet que 4 de cada 10 noies ja hagi intentat perdre pes sense recórrer a experts en la matèria alarma especialment la directora de l'Associació Contra l'Anorèxia i la Bulímia.

La dada que ha seguit la mateixa tendència creixent és la dels adolescents que expliquen que podrien estar patint un trastorn alimentari, que s'ha doblat. Si durant el curs 2019-2020 el 4,5% dels nois i noies enquestats apuntava tenir sospites d'estar vivint aquesta situació, el darrer curs aquesta xifra ha arribat al 8,7% dels alumnes enquestats. Més estable ha estat la percepció de l'entorn, la qual ha situat exactament en un 32% els companys que creuen que algú de l'escola pot estar travessant un TCA. En aquest cas l'enquesta és anònima, però en alguns casos la vergonya o por d'explicar el cas també és un factor a tenir en compte. 


Comentaris

envia el comentari