Catalunya Diari

Les 10 millors idees per preparar menús infantils

Amb aquestes pautes, els més petits de la casa podran menjar de manera ben saludable

Aprèn a preparar àpats ben saludables per als menuts
Aprèn a preparar àpats ben saludables per als menuts | Bitpadres

Segur que, com a mare o pare, t'has trobat alguna vegada que els teus fills t'obsequien amb frases de l'estil d'«això m'he de menjar un altre cop?» o «no m'agrada gens això», o que directament separen determinats aliments del plat. A casa, cada dia es duen a terme diferents batalles pel que fa al menjar, i podem arribar a creure que el tema de l'alimentació dels menuts no és gens fàcil. Ara bé, la realitat és que no hauria de ser una cosa tan complicada.

Tot i això, el ritme frenètic de la vida avui en dia ens pot entorpir la inspiració per elaborar menús poc repetitius i rics per als nostres infants. Per aquesta raó, et volem ajudar perquè tinguis diferents idees, consells i menús específicament pensats per als infants per ajudar-los a millorar, facilitar i fer més rica la seva alimentació.

Recomanacions per als menús infantils en èpoques difícils 

Més endavant contemplarem un exemple de menú diari per als petits, però ara ens centrarem en diversos factors que són molt rellevants per tal que els infants tinguin una alimentació rica, determinats hàbits que ens ajuden a fer més fàcil la concepció, adquisició i preparació d'àpats diferents i que ens fan adquirir més consciència al voltant de la rellevància de la varietat que hauríem d'aconseguir en la nostra dieta, i de com hauríem de repartir els aliments al llarg de la jornada.

1. Els àpats diaris: 4 o 5 

Per tal que els menuts gaudeixin d'una alimentació adequada, cal que siguem conscients que com a mínim haurien de fer 4 àpats al dia, o fins i tot 5. Els àpats s'han d'espaiar en el temps de forma equilibrada perquè els infants puguin adquirir els nutrients que necessiten més o menys cada tres hores. Per tant, és important respectar uns horaris per als àpats i els nens haurien de poder prendre l'esmorzar, el segon esmorzar a mig matí, el dinar, el berenar i, per últim, el sopar.

2. Repartiment adequat dels aliments durant la jornada i la setmana 

Els menús infantils també tenen un altre aspecte clau: els nutrients que els menuts necessiten per funcionar bé s'han de distribuir d'una manera equilibrada i variada. Així, mentre s'esmorza, caldria prendre fruita a banda dels cereals i els lactis, per tal d'assolir ja a primera hora una alimentació que sigui ben completa. Igualment, s'aconsella que dinars i sopars duguin algun aliment del grup dels llegums, les verdures, els cereals i els tubercles, així com algun producte que tingui proteïnes. Finalment, les postres haurien de ser de lactis o fruites.

3. Beure aigua com a prioritat de beguda 

La hidratació també és clau per a l'alimentació. Per aquesta raó, l'infant hauria de prendre al voltant de dos litres d'aigua cada dia per anar bé i gaudir de bona salut. Mira d'evitar que a la seva dieta incorporin begudes molt ensucrades o amb gas, que es podrien substituir per sucs naturals.

4. No prenguis aliments que continguin una gran quantitat de sucre refinat

De l'estil de les llaminadures, els pastissos o la brioixeria industrial. Prendre dolços de tant en tant no fa cap mal, i els infants gaudeixen molt amb aquests productes. Ara bé, alguns cops no tenim prou temps ni idees i només per això ja optem per afegir aliments processats i ensucrats dins dels menús infantils.

5. Planifica un calendari d'àpats i fes-lo ben visible 

Per tal de preparar menús equilibrats i variats per als infants, pot ser molt profitós elaborar un calendari d'àpats. Si hi tens en compte cadascun dels dies de la setmana, el bon repartiment dels nutrients que li calen al menut i els moments diferents per ingerir aliments, obtindràs una eina de gran utilitat per a la vostra dieta. A més, serà molt profitós tenir aquest calendari en un indret ben visible que ajudi a veure què s'ha de preparar cada dia per planificar millor la compra.

6. Mira de reservar un dia a la setmana per anar a comprar

El calendari dels àpats també ens pot ajudar a organitzar més bé la llista de la compra, els seus components i quan la farem. Mira de marcar un dia o dos cada setmana per anar a comprar tot allò que et calgui per al menú que hauràs de preparar durant els dies següents. D'aquesta manera, no tindràs els problemes que normalment apareixen quan et trobes que et falten alguns ingredients per preparar allò que vols cuinar.

7. Transmet-los els hàbits al voltant de l'alimentació d'una manera que sigui lúdica

Que els menuts s'involucrin pel que fa a la rellevància que té la seva alimentació és una ajuda important en els menús infantils: els nens gaudeixen de la capacitat i de la memòria que cal per tal de recordar-te, per exemple, que demà han de menjar peix. Per això, el fet de ser un agent actiu en la seva pròpia dieta farà que tots la pugueu acomplir millor. A més, li pots explicar d'una forma més seriosa la importància de menjar bé o bé d'una manera més lúdica, per mitjà de jocs.

8. El menú escolar s'ha de tenir en compte i complementar

En cas que els teus nens es quedin a dinar al centre escolar on estudien, cal tenir en compte el menú de l'escola per tal de complementar-lo amb el menjar que prepareu a casa.

9. Mira de ser amb els teus infants quan mengen, sobretot durant els àpats més rellevants 

A banda de reforçar els vostres lligams familiars, el fet de menjar en família et permetrà garantir que els més menuts prenen tot allò que els cal, tant en termes quantitatius com qualitatius. Igualment, en cas que tinguin dificultats específiques amb aliments en concret o que tinguin algun comportament singular mentre mengen, amb la teva presència pots mirar d'ajudar-los a resoldre els seus problemes.

10. Enforteix les conductes alimentàries adequades dels teus infants

En el moment en què els menuts siguin conscients de la rellevància que té la seva alimentació, els hauràs de reforçar de manera positiva els hàbits i comportaments saludables que duguin a terme en aquest sentit. Així, podrem aconseguir que continuïn millorant pel que fa a la seva alimentació.

Aquestes deu idees t'ajudaran a fer que els nens segueixin una dieta equilibrada
Aquestes deu idees t'ajudaran a fer que els nens segueixin una dieta equilibrada | Bitpadres

 

Exemple de menú infantil d'un dia 

Es tracta d'una de les possibilitats de dieta que pots seguir, entre moltes altres:

Per esmorzar

 • Una poma
 • Un bol que contingui llet amb cereals. Mirem de triar cereals amb un contingut de sucre baix

Igualment, podem canviar el bol de llet amb cereals per torrades de pa amb cereals acompanyades de melmelada, pernil dolç o alguna cosa similar i un iogurt. També es pot reemplaçar la poma per un suc de taronja. Així, aquestes opcions segueixen mantenint la fruita, els cereals i els lactis que els calen als més menuts per començar plens d'energia el seu dia.

Per al segon esmorzar

 • Una peça de fruita
 • Un sandvitx o entrepà de formatge

Per quan surten al pati, l'entrepà és tot un clàssic. Ara bé, cal que es combini amb un suc natural o una peça de fruita.

 

Per dinar

 • Una amanida variada amb formatge fresc i nous
 • Pasta amb verdures i pollastre 
 • Iogurt amb fruites

Aquest àpat és ben ric en vitamines, proteïnes i hidrats de carboni. També existeixen altres opcions diferents, com un plat de llegums a base de llenties estofades o un bullit, a banda de les postres.

Per berenar

 • Suc de pinya
 • Pa amb tomàquet, oli i embotit de gall dindi 

Tot i que els entrepans a mitja tarda també són tot un clàssic, es pot escollir menjar altres coses com ara macedònia o galetes.

Per sopar

 • Verdures variades saltejades
 • Peix al forn amb un xic de pa
 • Fruita

Si ja s'ha fet la digestió, abans d'anar-se'n al llit es pot beure un got de llet tebi acompanyat amb alguna galeta.

Igualment, per sopar també hi ha altres possibilitats d'aliments nutritius i lleugers, ideals per no entorpir el son dels menuts, com ara pollastre a la planxa, truita de pernil i formatge o una amanida variada.

Així doncs, en els menús infantils l'element més rellevant és que els aliments siguin variats, que es prenguin durant diferents moments del dia, que es begui molta aigua i que es consumeixin productes frescos com ara fruita. Les dietes equilibrades i riques conferiran als menuts una bona salut i els ajudaran a créixer de manera sana.


Comentaris

envia el comentari