Metges catalans recomanen «no alarmar» sobre els nous casos i ingressos per covid

El coordinador de la unitat covid-19 a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha demanat no crear alarma social sobre l'evolució de la pandèmia per la covid-19 a Catalunya. «Estem on sabíem que estaríem en aquest moment», ha dit a l'ACN. Apunta que el virus continua circulant i que hi ha un «degoteig» d'hospitalitzacions, sobretot de vulnerables, però afegeix que en el seu centre ingressen més persones per grip que per covid.

 

Tot i que no descarta que s'estigui a les portes de la setena onada, destaca que no es pot parlar d'una onada com les viscudes anteriorment, entre d'altres per la immunització. Afegeix que això «no vol dir que no s'hagi de fer res» però apunta que la prioritat és tenir al 100% el sistema de vigilància epidemiològica.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Güerri reconeix que el virus està circulant molt, però recorda que això no és nou, que se sabia que passaria en el moment en què s'aixequessin totes les restriccions. No descarta que estigui començant la setena onada, com aquest dimecres va afirmar l'epidemiòleg Oriol Mitjà, però insisteix que, en tot cas, la situació no és com la de les anteriors, ja que hi ha un alt percentatge de la població vacunada o immunitzada per haver-se infectat. «Cada any tenim onades de grip i d'alguna manera ho absorbim», ha reiterat.

 

Prendre restriccions

Per això, diu que ara per ara no s'haurien de prendre restriccions com les que s'havien aplicat en onades anteriors, com per exemple restriccions d'horaris. En cas que es detectés un descontrol, llavors en aquell moment sí defensa «plantejar alguna cosa». Güerri ha mencionat per exemple plantejar-se el retorn a les mascaretes en interiors si la situació «es desboca» però no creu que s'hagi d'anar més enllà.

 

«Sinó perquè amb la grip no anem més enllà?», s'ha preguntat, al temps que ha valorat que la població tampoc ho entendria. I és que per a ell, s'està en una altra fase de la pandèmia. Entre els que ingressen per covid, al Mar tenen els perfils que ja esperaven: persones grans o immunodeprimides.

 

La prioritat ha de ser el sistema de vigilància

Güerri sí reconeix que el sistema de vigilància no funciona encara al 100% i fa una crida a què aquesta sigui la prioritat, juntament amb la protecció dels vulnerables. Aquest sistema ha de permetre detectar un descontrol del virus abans que aquest arribi als hospitals perquè alerta que si no seria tard.

 

L'infectòleg assegura que aquest sistema «no està tot el desenvolupat que es voldria» i, per tant, no es té la fotografia real del que està passant. I és que insisteix que calen dades «molt ben ajustades» per poder garantir que s'està fent correctament la vigilància. Malgrat això, diu que al seu centre surt més gent positiva per grip que per covid. De cara al futur, creu que és probable que s'hagi d'estendre la quarta dosi de la vacuna a totes les persones vulnerables i majors de 60 anys. Si s'ha de fer extensiu més enllà, «ja es valorarà», finalitza.