Els metges catalans demanen transformar el sistema sanitari i més professionals

Els metges destaquen el «prestigi» i la «trajectòria» del nou conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i el reconeixen com un dels màxims responsables del sistema sanitari català, ja que hi ha ocupat diversos càrrecs. «No només coneix el sistema, sinó que ha contribuït a fer-lo com és», afirma el president de la CAMFiC, Antoni Sisó, a l'ACN.

 

«No li caldrà cap mena de període d'adaptació. Coneix el Departament com si l'hagués parit», coincideix el secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Xavier Lleonart. Els dos metges situen com a prioritats la transformació del sistema sanitari i dotar-lo de més professionals i recursos. Sisó posa el focus en l'atenció primària i Lleonart, a superar un model low-cost de la sanitat a Catalunya.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Epidemiòleg bregat en gestió sanitària, Argimon prendrà aquest dimecres possessió com a conseller de Salut i rellevarà Alba Vergés del capdavant del departament. En els darrers mesos ha estat un dels màxims responsables de la resposta a la covid-19 com a secretari de Salut Públic, càrrec que ha compatibilitzat amb el de director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), l'empresa pública de salut més gran de Catalunya, que gestiona la majoria de centres d'atenció primària (CAP) i diversos hospitals.

Els metges catalans demanen transformar el sistema sanitari i més professionals

Els metges valoren el “prestigi” d'Argimon i situen com a prioritats transformar el sistema sanitari i més professionals | LleidaDiari.cat

 

Coneix perfectament el sistema sanitari

«Coneix perfectament el sistema sanitari; els hospitals, la salut pública, la salut mental i l'atenció primària per descomptat. És una persona amb un prestigi professional molt important i crec que això s'ha de valorar positivament», assenyala el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó.

 

«Coneix sobradament les virtuts i misèries del sistema», destaca el secretari general de Metges de Catalunya (MC), el doctor Xavier Lleonart, que afegeix: «Des d'aquest punt de vista, és la persona que pot començar a fer reformes en profunditat des del minut 1, perquè no necessita orientar-se. Si està predisposat a estendre'ns la mà perquè l'ajudem, ens en sortirem. Si no, ho tindrà difícil».

 

Els dos metges coincideixen a destacar que cal transformar el sistema sanitari, i encara més després de l'impacte de la pandèmia del coronavirus. Així, Lleonart creu que l'«actuació immediata» del nou conseller ha de girar sobre tres línies bàsiques, que s'entrellacen: posar al centre del sistema les persones, pacients i professionals; «injectar» recursos a una sanitat «infrafinançada» des de fa anys i construir un nou sistema sanitari.

 

«Fins ara els gestors han primat un sistema de salut basat en la medicina baix cost. És un model que no té més recorregut i cal repensar-lo. Si aprofundim en el model baix cost, anirem directament a l'abisme», adverteix el secretari general de Metges de Catalunya. Per al doctor Sisó, la prioritat número u del nou titular de Salut ha de ser l'atenció primària, que la pandèmia ha sotmès a un «test d'estrès» i ha assumit un paper «històric» davant de la covid-19, reivindica.

 

Un autèntic pla de transformació dels centres d'atenció primària

«Demanem un autèntic pla de transformació dels centres d'atenció primària, que pivoti en diversos elements, que es podrien resumir en dos eixos principals: el reforç de recursos humans i la modernització de les infraestructures perquè siguin espais amables, per als professionals i els usuaris», subratlla el president de la CAMFiC.

 

El doctor Sisó demana més metges de Família i indica que la ràtio de professionals per cada 10.000 habitants és de 7,2 a Catalunya, mentre que la mitjana de la Unió Europea es troba per sobre dels 9,5. Això significa que faltarien uns 1.000 metges de Família a Catalunya, calculen des de la CAMFiC. Una de les actuacions que s'haurien d'endegar, diu, és que l'especialitat tingui «més visibilitat» en els plans d'estudi.