Catalunya Diari

Nou servei pioner per atendre malalts crònics a l'Hospital de Manresa

Es tracta d'un nou espai específic on reben atenció especialitzada abans de decidir si cal ingressar-los
Nou servei pioner per atendre malalts crònics a l'Hospital de Manresa
Nou servei pioner per atendre malalts crònics a l'Hospital de Manresa | ACN

 

L'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa ha posat en marxa un nou servei, pioner a Catalunya, per atendre malalts crònics. Es tracta d'un espai amb llum natural i una atenció especialitzada.

 

Els pacients hi arriben majoritàriament derivats des del servei d'Urgències i, quan marxen de la unitat, se'n fa seguiment a l'Hospital de Dia. Com a màxim, hi poden estar durant 48 hores, i després s'ha de valorar si tornen a casa o bé s'ingressen a la unitat convencional. De fet, entre els principals objectius d'aquest espai, segons ha explicat la infermera responsable, Teresa Roselló, hi ha el d'evitar ingressos innecessaris, ja que per a un pacient crònic, de més de 75 anys, l'ingrés suposa «un trasbals important».

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Nou servei pioner per atendre malalts crònics a l'Hospital de Manresa
Nou servei pioner per atendre malalts crònics a l'Hospital de Manresa | ACN

 

  

La nova unitat està situada a la planta 0 de l'Hospital Sant Joan de Déu, on s'han reconvertit vuit box de l'Hospital de Dia mèdic. A cadascun, hi ha un llit, una butaca per a l'acompanyant i llum natural. L'espai obre del diumenge al migdia al divendres a la tarda i la dirigeix un equip format per un metge, una infermera gestora de casos, una infermera assistencial i un tècnic de cures auxiliars infermeres. L'espai no tanca en tot l'any.

 

 

El malalt crònic és aquell que presenta diverses malalties i, a més, té l'afegit de descompensar-se fàcilment, ja que sol prendre molta medicació i té més riscos. Segons Roselló, «ens trobem amb malalts que, cada dos per tres, han de venir a urgències perquè es descompensen i la finalitat que tenim amb aquesta unitat és veure el per què, per quin motiu es descompensen tant i buscar una sortida i una solució».

 

L'ingrés convencional no sempre és la solució

En aquest sentit, el metge responsable de la unitat, Domingo Ruiz, creu que l'ingrés convencional no sempre és la solució més adequada. «Justament cal agilitzar el seu pas per l'hospital des d'on s'ha d'identificar de manera àgil el dispositiu més idoni". Hi està d'acord Roselló, qui creu que, amb un ingrés hospitalari convencional, el malalt convencional "té molts punts que es descompensi perquè el treus del seu medi habitual, perd mobilitat, no menja el mateix...».

 

Segons dades facilitades per Althaia, si bé el pacient crònic complex només representa entre el 3 i el 5% de la població general, consumeix el 65% dels recursos sanitaris. Al territori de referència d'Althaia, aquest pacient representa entre 8.000 i 10.000 persones. De moment, gràcies a la posada en marxa d'aquest nou espai, ja s'han pogut evitar més de la meitat dels ingressos d'aquest tipus de pacients.

 

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari